Vaša nakupna odločitev lahko vpliva na ohranjanje čistosti našega okolja! | Prednosti lokalnega okolja

Vaša nakupna odločitev lahko vpliva na ohranjanje čistosti našega okolja!

Ste kdaj pomislili, da kupovanje pridelkov in ostalih živil, ki so bila pridelana in predelana v naši neposredni bližini, pomeni manjše izpuste ogljikovega dioksida, glavnega krivca velike onesnaženosti, s katero se vse bolj soočamo? Dolge distribucijske poti živil, ki so proizvedena na drugem koncu sveta, namreč močno onesnažujejo okolje.

Nakup lokalne hrane pomaga ohranjati lokalno čisto okolje.
Nakup lokalne hrane pomaga ohranjati lokalno čisto okolje.

Kupovanje hrane, pridelane in predelane v našem domačem okolju, ima velik pomen za zniževanje negativnih vplivov na okolje:

  • Krajše distribucijske poti, manj izpustov ogljikovega dioksida. Živila, ki na naše trgovske police pridejo iz tujih držav ali celo z drugega konca sveta, dolge kilometre prepotujejo v tovornjakih, na vlakih, ladjah, letalih. Z izbiro bogate in raznovrstne lokalne hrane, ki se proizvede v Sloveniji, se izognemo dolgim transportom, ki okolje obremenjujejo z emisijami ogljikovega dioksida.
  • Manj konzervansov in fitofarmacevtskih sredstev, ki hrani podaljšujejo rok uporabe. Živila iz oddaljenih držav je zaradi daljšega prevoza potrebno primerno pakirati in obdelati, da se ohrani njihova svežina in se jim podaljša rok uporabe. Težje razgradljive embalaže po uporabi ostanejo v našem okolju in ga močno obremenjujejo. Lokalni pridelki za razliko od tujih dodatkov, ki bi jim podaljševali rok trajanja, nujno ne potrebujejo, saj od kmeta do potrošnika pridejo v zgolj nekaj urah ali dneh.
  • Več sezonskega, manj uvoza. Če prehranske navade prilagodimo letnemu času in uživamo sezonske izdelke, poskrbimo, da naše telo zaužije plodove, ki so bili obrani v polni zrelosti, kar pomeni, da ima hrana lokalnega izvora zaradi optimalne dozorelosti višjo hranilno vrednost, več vitaminov in mineralov. S tem se izognemo uvažanju izvensezonske hrane iz tujine, ki prepotuje več tisoč kilometrov.

Z izbiro lokalnih pridelkov ohranjamo nadpovprečno biotsko raznovrstnost Slovenije. Značilnost Slovenije je zelo razgiban teren, skoraj 90 odstotkov ozemlja leži na nadmorski višini 300 ali več metrov. Kar 86 odstotkov ozemlja se nahaja na območju z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Z nakupom lokalnih dobrot in podpiranjem lokalnih pridelovalcev in predelovalcev pripomoremo k ohranjanju biotske pestrosti pridelovalnih površin, podpiramo nadaljnji razvoj podeželja in živilske industrije ter nadaljevanje tradicije proizvodnje naših kmetij in predelovalnih obratov.

Čistejše okolje pozitivno vpliva tudi na kakovost zemlje, v kateri raste naša hrana, na kakovost vode, ki jo pijemo tako ljudje kot tudi živina, na kakovost krme za živali in, seveda, na kakovost zraka. Za kmetijsko in živilsko proizvodnjo ohranjena narava pomeni tudi ugodnejše pogoje za doseganje višje kakovosti  naših končnih kmetijskih in živilskih proizvodov, kot na primer na kakovost mleka, mesa, medu itd.


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem