Vabljeni na F3ŽO – Festival za 3. življenjsko obdobje | Zgodbe o naši super hrani

Vabljeni na F3ŽO – Festival za 3. življenjsko obdobje

Pod sloganom “Vsi smo ena generacija” se obiskovalcem Cankarjevega doma kmalu obetajo trije zanimivi dnevi. Od 28. do 30. septembra namreč tradicionalno poteka že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki je edinstvena in največja prireditev v Evropi, namenjena starejšim.

Na prireditvi se bodo predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki in številni drugi. V okviru programa festivala bodo starejši ponovno dobili ogromno idej za izboljšanje življenja in se srečali z zanimivimi vsebinami, predavanji ter delavnicami.

Ali generacija 60+ pozna hrano, ki je pridelana, predelana in zaužita v Sloveniji?

Na festivalu se na zanimivi stojnici predstavlja tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki venomer poudarja pomembnost izobraževanja ljudi o pomenu kakovostne, domače hrane. Na letošnjem festivalu je posebna pozornost namenjena pretakanju informacij s tega področja preko interneta in promociji vseslovenskega projekta “Izbrana kakovost”, ki se v Sloveniji uveljavlja kot certifikat za enotno in jasno označevanje izključno slovenske hrane slovenskih pridelovalcev in predelovalcev.

Četudi je generacija 60+ tista, ki naj bi najbolje vedela, kakšne so prednosti lokalne hrane, pa je agresivno trženje mednarodnih prehranskih izdelkov v zadnjih treh desetletjih močno zabrisalo identiteto slovenskih. Zato je več kot na mestu, da se o slovenski lokalni hrani dodatno seznanjajo vse generacije.

Večina dobrih informacij se danes pretaka po internetu

Učenje starejše populacije o uporabnosti interneta in njegova uporaba sta ključnega pomena za stalno izboljševanje kakovosti življenja. S tem postajajo tudi starejši, predvsem tisti z gibalnimi težavami ali tisti, ki živijo v krajih, oddaljenih od mestnih središč, svobodnejši pri prebiranju koristnih informacij, izmenjavi mnenj uporabnikov in pri spletnih nakupih. Obenem lahko tako tudi sami postanejo aktivni člani spletne skupnosti, kjer prispevajo svoje znanje in izkušnje.

Lokalna hrana, ki jo boste vzljubili, in zabojček, poln ekološke zelenjave, sadja in zgodb

Na našem razstavnem prostoru bo tudi letos ponudnik Čebelarstvo Šauperl s slovenskim medom z zaščiteno geografsko označbo in medenimi izdelki.

Festival poteka tik pred 1. oktobrom, ko praznujemo mednarodni dan starejših, in se zato tudi vsebinsko povezuje z njim. Z letošnjim sloganom “Vsi smo ena generacija” pa organizatorji skušajo na stežaj odpreti vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej.

Dodatek:

Iz programa festivala

V okviru tridnevnega programa ste udeleženci vabljeni na številna zanimiva predavanja, kjer bo veliko zanimivih vsebin o vplivu prave in zdrave hrane na telo, počutje in zdravje.

28. september:

10.00–12.45 – Moč hranil za srce, za sklepe in možgane

11.45–12.45 – Naravna medicina – zdravilne rastline (za boljši spanec in delovanje možganov)

12.45–13.15 – Na naraven način odpravimo zaprtje in počasno prebavo

29. september:

11.45–12.45 – Naravne rešitve za srčno-žilne težave (spoznajte 10 začimbnic, ki dokazano urejajo težave v ožilju)

13.05–14.05 – Z naravno medicino nad bolečine v sklepih in križu

14.05–15.05 – Vitalnost od znotraj

30. september:

11.15–12.15 – Jesenske zasaditve (prave kombinacije rastlin, odpornih na mraz)

11.45–12.45 – Zakaj se zdravje začne z urejeno prebavo?

Program pa vam ponuja še številna druga zanimiva predavanja.


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem