Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek | Zgodbe o naši super hrani

Ustrezna lega in dobra zemlja kmetije Robek

V nedeljo, 23.9., je svoja vrata odprla kmetija Robek v Bistrici ob Sotli. Gospodar kmetije Franc Robek je pojasnil, kako zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov.

»Lega je izjemno pomembna, pri nas so pridelki večino dneva obsijani s soncem. Prav tako imamo zemljo, ki je ilovnata, posledično sicer težja za obdelavo, vendar pa bolje prenaša vročino, saj imajo rastline v takšni zemlji več vlage. Nenazadnje pa skrbimo za kakovost pridelkov tudi z načinom vzgoje sadik in izbiro pravega časa za obiranje zrelih plodov.«

Obiskovalci so imeli na kmetiji Robek priložnost pobliže spoznati trgatev, postopek predelave grozdja, ogledali pa so si tudi pridelavo zelenjave v rastlinjaku in na prostem ter čebelnjak.

Za kvaliteto izvrstnih domačih pridelkov je treba poskrbeti že od izbire zemlje in sadike naprej, je povedal Franc Robek. Kvalitetnejše rastline, ki dajejo boljše in okusnejše pridelke, so bolj odporne na bolezni in škodljivce.

»Zelo pomembno je tudi namakanje rastlin in oskrba s hranili in zaščita pred boleznimi in škodljivci. Naši pridelki imajo zelo kratko verigo do potrošnika, prav pravilno skladiščenje in transport do kupca zagotovo predstavlja boljšo kakovost lokalno pridelane hrane v primerjavi z uvoženo,« poudarja Robek. Na kmetiji imajo certifikat za integrirano pridelavo grozdja.

Degustacija

Saša Belaj iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje pravi, da je lokalno pridelana zelenjava v zaprtih prostorih izjemnega pomena za povečevanje samooskrbe z zelenjavo, saj omogoča pridelek tudi zunaj sezone. Hkrati je poudarila prednosti lokalno pridelanega sadja in zelenjave, ki se poleg svežine ponaša tudi z večjo vsebnostjo vitaminov A, B, C in E ter mineralov. Zelenjava  in  sadje  iz  lokalnega  okolja  ni  tretirano  s  sredstvi  za podaljšanje  obstojnosti,  katera  so sicer dovoljena in se v svetu pogosto uporabljajo za podaljšanje obstojnosti zaradi dolgih transportov.

Prihodnji vikend odpirajo vrata kmetije v Prekmurju in v okolici Ljubljane. Vabljeni!


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem