Učilna okusov pri Zmajskem mostu

Konec junija smo pisali o svečanem odprtju Tržnice pri Jurmanu, ki je potrošniku na ljubljanskih Fužinah omogočila hiter in udoben dostop do kakovostne lokalne hrane. Očitno je zadružniški princip “dopremljanja” cenovno ugodne robe v urbane centre med našimi bralci sprožil veliko zanimanja, saj je šlo za enega najbolj branih prispevkov v zgodovini našega portala!

Upamo, da bodo ti isti bralci in še kak nov za povrh zastrigli z ušesi ob novici, da je Tržnica pri Jurmanu dobila sestrično na Plečnikovi tržnici v Ljubljani. Sedmega novembra so namreč tam v imenu Konzorcija biotehniških šol Slovenije trije njegovi šolski centri odprli Učilno okusov – prodajno-degustacijski lokal slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov.

Spomnimo se: pri Konzorciju biotehniških šol Slovenije so tržnico na Fužinah postavili v namen začetka korenitega reformiranja odnosov v slovenski prehranski verigi. Namenili so se namreč neposredno povezati pridelovalca in potrošnika, kar naj bi veletrgovce počasi prisililo, da znižajo pogosto nerazumno visoke marže. “Če se bo dobro prijelo, ni razloga, da se ne bi dobro prijelo po vsej Sloveniji. In potem se ne bo treba več bati ne potrošniku ne kmetu,” je svojo vizijo ob začetku poletja obelodanil vodja Konzorcija biotehniških šol Tone Hrovat.

Učilna okusov je zdaj torej naslednji korak na poti širitve zadružniške mreže, ki naj bi se sčasoma razširila po vsej državi. Učilna se nahaja neposredno pri Zmajskem mostu in obratuje vsak dan med 8. in 16. uro. Pri ponudbi je seveda temeljno vodilo vključevanje zgolj slovenskih izdelkov, ki so jih pridelali s Konzorcijem že sodelujoči pridelovalci – večinoma gre za maturante in diplomante njegovih šol.

Strategi prodajnega dela objekta obljubljajo, da si bodo prizadevali za vključevanje čim višjega deleža ekoloških pridelkov in izdelkov ter izdelkov posebne kakovosti. V lokalu pa bo obiskovalec deležen izmeničnega pojavljanja značilnih jedi posameznih slovenskih gastronomskih regij. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob odprtju izrazil prepričanje, da je natanko tak lokal vzorčen primer začrtanega slovenskega razvojnega koncepta “od njive do mize“.

narezekucilna_okusovzoki

*Avtorica fotografij je Mojca Šumandl

 


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem