Učilna okusov pri Zmajskem mostu | Zgodbe o naši super hrani

Učilna okusov pri Zmajskem mostu

Konec junija smo pisali o svečanem odprtju Tržnice pri Jurmanu, ki je potrošniku na ljubljanskih Fužinah omogočila hiter in udoben dostop do kakovostne lokalne hrane. Očitno je zadružniški princip “dopremljanja” cenovno ugodne robe v urbane centre med našimi bralci sprožil veliko zanimanja, saj je šlo za enega najbolj branih prispevkov v zgodovini našega portala!

Upamo, da bodo ti isti bralci in še kak nov za povrh zastrigli z ušesi ob novici, da je Tržnica pri Jurmanu dobila sestrično na Plečnikovi tržnici v Ljubljani. Sedmega novembra so namreč tam v imenu Konzorcija biotehniških šol Slovenije trije njegovi šolski centri odprli Učilno okusov – prodajno-degustacijski lokal slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov.

Spomnimo se: pri Konzorciju biotehniških šol Slovenije so tržnico na Fužinah postavili v namen začetka korenitega reformiranja odnosov v slovenski prehranski verigi. Namenili so se namreč neposredno povezati pridelovalca in potrošnika, kar naj bi veletrgovce počasi prisililo, da znižajo pogosto nerazumno visoke marže. “Če se bo dobro prijelo, ni razloga, da se ne bi dobro prijelo po vsej Sloveniji. In potem se ne bo treba več bati ne potrošniku ne kmetu,” je svojo vizijo ob začetku poletja obelodanil vodja Konzorcija biotehniških šol Tone Hrovat.

Učilna okusov je zdaj torej naslednji korak na poti širitve zadružniške mreže, ki naj bi se sčasoma razširila po vsej državi. Učilna se nahaja neposredno pri Zmajskem mostu in obratuje vsak dan med 8. in 16. uro. Pri ponudbi je seveda temeljno vodilo vključevanje zgolj slovenskih izdelkov, ki so jih pridelali s Konzorcijem že sodelujoči pridelovalci – večinoma gre za maturante in diplomante njegovih šol.

Strategi prodajnega dela objekta obljubljajo, da si bodo prizadevali za vključevanje čim višjega deleža ekoloških pridelkov in izdelkov ter izdelkov posebne kakovosti. V lokalu pa bo obiskovalec deležen izmeničnega pojavljanja značilnih jedi posameznih slovenskih gastronomskih regij. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob odprtju izrazil prepričanje, da je natanko tak lokal vzorčen primer začrtanega slovenskega razvojnega koncepta “od njive do mize“.

narezekucilna_okusovzoki

*Avtorica fotografij je Mojca Šumandl

 


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem