Trgatev je naznanila jesen

“Spet trte so rodile, prijatli, vince nam sladkó.” Trud, ki so ga slovenski vinogradniki skozi leto vlagali v razvoj vinske trte, že rojeva prve sadove. V vinogradih po Sloveniji se je razbohotilo zrelo grozdje, trgatve so v polnem teku.

Vina, ki jih pridelujemo v Sloveniji, so vrhunske kakovosti, kar potrjujejo tudi pogosta mednarodna priznanja in nagrade, ki so jih deležna. Ob tem bi lahko rekli, da je tudi grozdje vrhunski izdelek narave. Z njegovim rednim uživanjem – kar v jesenskem času sploh ni težko – v telo namreč vnesemo ogromno organizmu koristnih antioksidantov. Med njimi prednjačijo polifenoli, flavonoidi, antociani in galna kislina.

Za več flavonoidov pojejte tudi lupino

Flavonoidi v grozdju dokazano znižujejo raven holesterola v krvi in zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zavirajo rast stafilokokov, pomagajo preprečevati okvare DNK, bolezni dlesni in zobno gnilobo. Nahajajo se predvsem v lupini grozdja. Prav slednjo velikokrat izpljunemo, saj nam ne godi njena kislost. Naslednjič, ko jeste grozdje, imejte v mislih, da je lupino dobro temeljito prežvečiti – samo tako boste v telo vnesli “porcijo” flavonoidov.

Je vsestransko uporabno

Jeseni na mizi ne sme manjkati skleda, polna grozdja. Zobate ga lahko kot osvežilen in poživljajoč prigrizek, si ga privoščite za malico ali z njim popestrite običajne jedi. Ste vedeli, da se rdeče grozdje odlično poda tuni in orehom? Omenjene sestavine zmešajte z grškim jogurtom in dodajte nekaj kapljic limone – dobili boste izvrsten solatni nadev ali kar samostojen obrok.

Tudi za sladokusce

Iz grozdja lahko pripravite tudi nadev za vlečeno testo. Polovice grozdnih jagod brez pešk zmešajte z navadnim jogurtom, skuto in vaniljevim sladkorjem ter sladkajte po okusu. Če želite kompaktnejši nadev, mu dodajte drobtine. Z njim namažite razgrnjeno testo, ga zvijte in specite.

Ste že obiskali vinsko cesto?

Na Slovenskem so se skozi stoletja izoblikovala tri območja, na katerih uspeva vinska trta – primorska, podravska in posavska vinorodna dežela. Delijo se na skupno štirinajst vinorodnih okolišev, ki so razdrobljeni na vinorodne podokoliše in vinorodne okraje. Če vas pot kdaj zanese mimo table “Vinska cesta”, ste v enem od vinorodnih okolišev. Na taki cesti se lahko sprehodite med vinogradi in v vinskih kleteh okusite in kupite slovenska vina in penine.

Viri:

– Kovač J. 2006. Maščobnokislinska sestava grozdnih pečk različnih sort grozdja. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 39 str.

– Vračar N. 2011. Antioksidativna učinkovitost fenolnih spojin v kožicah grozdnih jagod in listih vinske trte. Diplomsko delo. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo: 65 str.

– University of Michigan Health System (22. april 2013). Grape intake may protect against metabolic syndrome-related organ damage. ScienceDaily. Dostopano: 4. september 2016.

– Cortese D. (6. september 2011). Grozdje. Viva. Dostopano: 4. september 2016.


Sorodni članki

Naš super paradižnik

Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji lepo uspevajo različne sorte. Avtohtoni paradižnik val, ki je izboljšano volovsko srce, se ponaša z velikimi plodovi srčaste oblike, ki so zelo mesnati in sočni, nepravilnih oblik, imajo…

Več...

Slovenci, jejmo več (slovenskih) jagod!

Kaj človeku na vrel poletni dan lepše poboža grlo kot pravkar utrgana sočna jagoda? Pridelava in potrošnja tega žlahtnega sadeža sta tako kot po svetu tudi pri nas v porastu, o čemer najbolje priča podatek, da smo ga še leta…

Več...

Balkonski vrtičkarji, prihaja čas za ureditev 'parcele'

Zamislite si, da po priboljšek ali dodatek k okusnemu kosilu kar v copatih stopite na domači balkon ali teraso. Zelo priročno in tudi zelo mogoče! Poleg bližine pa ima domači “mini vrtiček” še marsikatero drugo prednost. Ker je družbeni klic…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem