Naš super grah | Grah, Zelenjava | Vrste proizvodov

Naš super grah

Verjetno bi težko našli vrt, na katerem ne gojijo te res nezahtevne stročnice. Enostavna je za vzgojo in obilno obrodi. Sezona rasti lahko traja vse do začetka zime. Po priljubljenosti med stročnicami se grah verjetno umešča na drugo mesto takoj za fižolom. Toda v nasprotju s fižolom lahko uživamo tudi sveži grah.

Vsebuje veliko koristnih hranil, hkrati pa ima precej nizko energijsko vrednost. Stročnice so dober vir beljakovin, grah pa se ponaša še z vsebnostmi železa, cinka, vitamina A in folne kisline (vir: prehrana.si). Okusna zrna bodo ohranila največ koristnih snovi, če jih zaužijemo sveža. A grah ne povzroča nobenih preglavic pri shranjevanju. Nezahteven je za zamrzovanje, nekateri ga vlagajo v slanico, že naši predniki pa so ga za uporabo pozimi posušili.

Ko kupujemo grah, izberimo tistega iz lokalnega okolja. Svež grah ima napete, brezmadežne, enakomerno svetlo zelene stroke. Če ne užijemo svežega, grah kuhamo le kratek čas, da ohranimo njegove dobre lastnosti. Najbolje je, da ga samo na hitro podušimo na maslu, oljčnem ali bučnem olju. Mladi grah zahteva od tri do pet minut kuhanja, nekatere sorte pa potrebujejo do 15 minut. Če ga takoj po kuhanju speremo s hladno vodo, bo ohranil močno zeleno barvo.

Največkrat ga ponudimo k različnim vrstam mesa, ribam ali h krompirju. Skupaj z drugimi vrstami zelenjave ga uporabimo v solatah, juhah ali prilogah. Pri nakupu živil bodimo pozorni na njihovo svežino in izvor. 

Za pripravo enostavnega obroka vam predstavljamo nekaj predlogov:


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Posegajmo po lokalno pridelani zimski zelenjavi

Tudi pozimi je v Sloveniji na voljo obilje zimske zelenjave, polne hranil in vitaminov. Po njo nam ni treba daleč, saj je na voljo tako na trgovinskih policah kot tudi na kmetijah v vaši bližini ali na tržnici. Lokalno pridelana…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

V zimskem času je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski sistem…

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem