So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI

So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI 22.11.2016

Če ste si zaželeli preproste, vendar “aktivne” priprave kosila, je kuhanje dödolov ravno pravi izziv. Gre za staro, domačo prekmursko jed, ki se kar topi v ustih. Veliko čarobnosti Prekmurja se skriva v prekmurski kulinariki in v tej deželi prijaznih ljudi vas znajo presenetiti tako z okusi kot s pripravo jedi. Denimo z dödoli. Ti so nekaj posebnega! Jih poznate?

Dödoli. Aha, žganci!? “Ne, niso krompirjevi žganci! To so dödoli!” pravi Prekmurka Urška Fartelj, ki prisega na lokalno, sezonsko, domače, doma vzgojeno ali pripeljano od sosednjega kmeta, slovensko skratka! Je ambasadorka Prekmurja, ki zna odlično vrteti kuhalnico in tudi besede na svojem nadvse priljubljenem blogu 220 stopinj poševno – in te res znajo zadišati po domačih prekmurskih jedeh.

Urška Fartelj
Urška Fartelj je prekmurska blogerka in avtorica številnih sodobnih različic tradicionalnih receptov. Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

“Dödoli, kot jih je delala moja mami”

“Moji recepti so zapisani tako, kot so jedi pripravljali v Prekmurju moji predniki. Če sem kje naredila spremembe, je to zapisano, ker spoštujem tradicijo in se mi ne zdi pošteno kvariti tradicionalnih receptov s čim eksotičnim,” pravi Urška. “Dödole ali dödoli (v nekaterih predelih Prekmurja) so stara prekmurska jed, pri kateri se je treba nekoliko potruditi tako za pravilno izgovorjavo (smeh) kot pri kuhi – za pripravo je namreč potrebne nekaj fizične moči.”

Samostojna jed, ki se jo splača pustiti še malo “za zvečer”

Dödole so običajno jedli kot samostojno jed, zraven pa so postregli veliko skledo zelene solate, pripravljene z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. Gospodinje so navadno pripravile več dödolov, kot se jih je za kosilo dalo pojesti. Popečeni na svinjski masti so naravnost fantastični. Zlato prepraženi dobijo slastno in hrustljavo skorjico.

Dödole delamo iz starega krompirja, nikoli iz mladega

Recept za dödole

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Za pripravo potrebujete:

  • kilogram krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjsko mast
  • čebulo
  • kislo smetano

Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Dödoli so odlična tradicionalna prekmurska jed iz krompirja
Fotografija: Urška Fartelj

Avtorica naslovne fotografije: Urška Fartelj


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem