So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI

So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI22.11.2016

Če ste si zaželeli preproste, vendar “aktivne” priprave kosila, je kuhanje dödolov ravno pravi izziv. Gre za staro, domačo prekmursko jed, ki se kar topi v ustih. Veliko čarobnosti Prekmurja se skriva v prekmurski kulinariki in v tej deželi prijaznih ljudi vas znajo presenetiti tako z okusi kot s pripravo jedi. Denimo z dödoli. Ti so nekaj posebnega! Jih poznate?

Dödoli. Aha, žganci!? “Ne, niso krompirjevi žganci! To so dödoli!” pravi Prekmurka Urška Fartelj, ki prisega na lokalno, sezonsko, domače, doma vzgojeno ali pripeljano od sosednjega kmeta, slovensko skratka! Je ambasadorka Prekmurja, ki zna odlično vrteti kuhalnico in tudi besede na svojem nadvse priljubljenem blogu 220 stopinj poševno – in te res znajo zadišati po domačih prekmurskih jedeh.

Urška Fartelj
Urška Fartelj je prekmurska blogerka in avtorica številnih sodobnih različic tradicionalnih receptov. Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

“Dödoli, kot jih je delala moja mami”

“Moji recepti so zapisani tako, kot so jedi pripravljali v Prekmurju moji predniki. Če sem kje naredila spremembe, je to zapisano, ker spoštujem tradicijo in se mi ne zdi pošteno kvariti tradicionalnih receptov s čim eksotičnim,” pravi Urška. “Dödole ali dödoli (v nekaterih predelih Prekmurja) so stara prekmurska jed, pri kateri se je treba nekoliko potruditi tako za pravilno izgovorjavo (smeh) kot pri kuhi – za pripravo je namreč potrebne nekaj fizične moči.”

Samostojna jed, ki se jo splača pustiti še malo “za zvečer”

Dödole so običajno jedli kot samostojno jed, zraven pa so postregli veliko skledo zelene solate, pripravljene z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. Gospodinje so navadno pripravile več dödolov, kot se jih je za kosilo dalo pojesti. Popečeni na svinjski masti so naravnost fantastični. Zlato prepraženi dobijo slastno in hrustljavo skorjico.

Dödole delamo iz starega krompirja, nikoli iz mladega

Recept za dödole

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Za pripravo potrebujete:

  • kilogram krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjsko mast
  • čebulo
  • kislo smetano

Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Dödoli so odlična tradicionalna prekmurska jed iz krompirja
Fotografija: Urška Fartelj

Avtorica naslovne fotografije: Urška Fartelj


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem