Sir Kozovč s Kmetije pri Pustotniku med svetovnimi sirarskimi prvaki

V idiličnem podeželskem okolju Poljanske doline je Kmetija pri Pustotniku. Več kot dve desetletji ukvarjanja s sirarstvom je 16. novembra letos obrodilo sad, na katerega smo lahko ponosni vsi v Sloveniji. Pustotnikova kmetija je namreč prejela prestižno srebrno medaljo na zelo cenjenem mednarodnem sirarskem tekmovanju World cheese awards, in sicer za vrhunski sir Kozovč, narejen iz mešanice kozjega in ovčjega mleka. Nagrada je pomemben mejnik, tako za kmetijo kot za slovensko sirarsko samozavest.

V mednarodni eliti zasedli drugo mesto

V španskem mestecu San Sebastian se že devetindvajset let odvija mednarodno sirarsko tekmovanje – World Cheese Awards. Gre za največje sirarsko ocenjevanje na svetu, kjer kar dvestopetdesetčlanska žirija ocenjuje več kot tri tisoč sirov z vsega sveta. Letos je v ocenjevalnem delu okušala najboljše sire iz štiriintridesetih držav sveta in kot vedno podelila zgolj štiri medalje: super zlato, zlato, srebrno in bronasto. Slovenija v tekmovanju do zdaj še ni sodelovala, Kmetija pri Pustotniku pa je s sirom Kozovč že v prvo prejela fantastično srebrno medaljo in za sabo pustila svetovne sirarske prvake iz Francije, Švice, Italije, Nizozemske, Nemčije, Grčije, Mehike in drugih držav. Slovenijo je s tem tako rekoč umestila na svetovni sirarski zemljevid sveta.

Sir Kozovč, Kmetija pri Pustotniku
Sir Kozovč

Kmetija pri Pustotniku prisega na tradicionalno sirarjenje

Žuža in Milan Brence se s sirarstvom ukvarjata že vse od leta 1988. Svoje znanje sta izpopolnjevala v tujini, predvsem pa je bila velika vnema za ohranjanje tradicije slovenskega sirarstva tista, ki ju je vodila do težko dosegljive nagrade. Na kmetiji predelujejo kravje, kozje in ovčje mleko in svojim kupcem lahko ponudijo že več kot sedemdeset mlečnih in sirarskih izdelkov. Kakovost domače proizvodnje je tisti cilj, ki ostaja vse od začetkov pridelovanja trdno na prvem mestu. Kljub velikemu obsegu dela ostajajo zavezani tradiciji in tradicionalnim načinom sirarjenja – kar je očitno odlična strategija tudi za poseganje po mednarodnih priznanjih.

Že po nekaj izmenjanih besedah s Katarino Brence s Kmetije pri Pustotniku je jasno, da je predanost tradiciji njihova prva vrednota. Kmetija je njihova ‘osnovna enota’, obsega petindvajset hektarov obdelovalnih površin. V hlevu imajo čredo šestdesetih krav črno-bele pasme in štirideset od njih je molznic. Poleg kmetije, ki je usmerjena v mlečno prirejo, deluje tudi podjetje za sirarstvo. V sirarni poleg domačega, kravjega mleka predelujejo tudi ovčje in kozje, sodelujejo pa še s sedmimi partnerskimi kmetijami z lokalnega območja.

‘Držimo se tradicionalnega načina sirarjenja’

Po besedah gospe Brence se na kmetiji Pustotnik držijo ‘tradicionalnega načina sirarjenja’, kar pomeni, da se za izdelavo svežih izdelkov in sirov uporabljajo izključno naravna sirišča in cepiva, tj. mlečno-kislinske bakterije. “Mleka ne ‘popravljamo’ z uporabo kakršnih koli dodatkov. V naši sirarni razen naravnega konzervansa – soli – ne uporabljamo drugih konzervansov, ojačevalcev okusa ali umetnih dodatkov. Sirarski postopki potekajo večinoma še ročno”.

Na vprašanje kaj jim pomeni srebrna nagrada na tekmovanju World cheese awards v San Sebastianu, pa pravi “Za nas je nagrada prijetna motivacija in potrditev, da izdelujemo sire najboljše kakovosti, ki so konkurenčni tudi v mednarodnih krogih. Obenem pa smo veseli, da nam je uspelo med sirarske velesile umestiti tudi našo Slovenijo.”

V vrhunskem sirarstvu ne tečeta zgolj med in mleko

Kmetija pri Pustotniku je prejela nagrado za sir Kozovč, ki prepriča s svojo aromo in okusom, zasluge za to pa gredo po mnenju družine Brence v veliki meri partnerjem Kmetije pri Pustotniku – kozjerejcem in ovčerejcem, ki pridelujejo resnično kakovostno mleko. “Takšnega sira brez odličnega mleka pač ne bi mogli narediti. Treba je tudi upoštevati, da siri, kot je Kozovč, poleg izjemno kakovostne surovine v sebi nosijo več kot petindvajset let izkušenj in znanja o sirarstvu,” je nagrado komentirala gospa Katarina Brence.

Družina Brence
Družina Brence

Večino izdelkov s kmetije prodajo sami v njihovih trgovinah v Ljubljani in na prodajnih stojnicah na različnih tržnicah po Sloveniji. Prepričani so, da je pri trženju in prodaji takšnih izdelkov izjemnega pomena osebni stik s končnimi kupci.

Seveda tudi v vrhunskem sirarstvu ne tečeta zgolj med in mleko. Na vprašanje, kje so največje ovire in izzivi, gospa Brence pravi “Ljudje v kmetijstvu smo ljudje prakse in neposrednega fizičnega dela, ki pa ga moramo združevati z vedno novimi znanji, veščinami in izkušnjami.” Največji omejitvi in oviri jim predstavlja nesorazmerno velik delež administrativnih opravil, ki jih narekujejo predpisi. Seveda pa, kot dodaja sirarka, je vsako podjetništvo polno takšnih in drugačnih izzivov. Le najboljši, najbolj drzni in vztrajni jih premagujejo in s temi lastnostmi slednjič posežejo tudi po prestižnih nagradah.


Sorodni članki

Nina Dolenc o pomenu znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI

Vas zanima, kakšne so prednosti znaka »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, kaj nam zagotavlja in zakaj so ti izdelki kvalitetnejši? Odgovore na vsa ta vprašanja nam je zaupala Nina Dolenc iz kmetije Dolenc pri Radovljici.https://www.youtube.com/watch?v=N_dpx1CbQ9w&t=39sFjbE

Več...

Monika Ravnik o tem, kaj pomeni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI

Nekatere mlečne izdelke, ki spadajo v shemo »Izbrana kakovost«, lahko najdemo označene z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI. Z Moniko Ravnik, predsednico Združenja kmečkih sirarjev smo se pogovarjal o tem, kaj nam zagotavljajo izdelki izbrane kakovosti z…

Več...

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem