Recimo odločen »ne« potrati hrane!

Na enem koncu sveta proseče očke in vdrti trebuhi ničesar krivih otrok, na drugem epidemija debelosti in obenem neodgovornega ravnanja s hrano. Po zadnjih zanesljivih in uradno sprejetih podatkih se na globalni ravni vsako leto zavrže kar tretjina vse pridelane hrane, ob čemer se lahko človek z razvitim čutom za družbeno odgovornost vpraša, kako je to vendar sploh mogoče. Zanimivo je, da gre veliko hrane po zlu tudi v državah v razvoju, namreč zaradi neučinkovitosti po celi verigi predelovalne industrije. Še huje pa se zdi, da se v zahodnem svetu več kot štirideset odstotkov vse zavržene hrane »pridela« v trgovinah in v domovih potrošnikov. V razvitih državah naj bi, recimo, samo potrošniki skupaj zavrgli toliko hrane, kot jo skupaj pridelajo v celotni Podsaharski Afriki.

Po oceni avtorjev projekta Informiranje potrošnika za zmanjšanje zavržene hrane v gospodinjstvih potratimo v naši domovini na letni ravni za kar petsto evrov hrane na osebo. Ker je v Sloveniji vsak mesec čedalje več tistih, ki zaradi revščine ne zavržejo niti kosa kruha, je še toliko bolj šokantna misel, kako objestno glede na zgornjo statistiko očitno s hrano ravnajo bogatejši sloji prebivalstva. Pri ostri obsodbi tovrstnega početja seveda ne gre samo za moralno vprašanje. Ko smo iz površnosti ali malomarnosti zavrgli živilo, smo s tem zavrgli tudi vse surovine in energente, ki so bili vloženi v pridelavo. Razgradnja zavržene hrane pa za povrh povzroča še izpust metana v ozračje in s tem prispeva svoj delček k čedalje bolj ogrožajočemu trendu globalnega segrevanja. A na pozitivni noti: veliko lahko storimo, če začnemo pri sebi. In ko bomo glede vprašanja zavržene hrane sami vestni in trdni, bomo s tem najboljši možen zgled nudili tudi svojim otrokom. Oni so namreč tisti, ki bodo naše vrednote in odnos do hrane prenesli naprej na naslednje generacije.

Video: Zavrženost hrane


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem