Prehranski posvet: Boštjan Gorenc - Pižama | Zgodbe o naši super hrani

Prehranski posvet: Boštjan Gorenc – Pižama

Kako pomembno je za vas, da je hrana slovenskega izvora? Verjamete, da je v Sloveniji pridelana hrana na splošno bolj zdrava kot hrana, ki je bila pridelana drugje?

Za hrano, pridelano v Sloveniji, se odločam, ker upam, da je kanček prijaznejša okolju. Ker za njo ni dolge transportne poti. Seveda tega ne moreš aplicirati na vsa živila, sploh če imaš rad tudi okuse tujih kuhinj. A če imam izbiro, posežem po nečem, kar je bilo pridelano blizu doma. Ali vsaj bliže.

Ali pri nakupu hrane praviloma podrobno preverite deklaracije na embalaži, da se poučite o sestavinah? Ali pač glede teh reči bolj odmahnete z roko in zaupate, da bo vse v redu?

Če kupujem ustna mašila za filmske večere na kavču, nisem kaj prida pozoren. Tam veš, da stvar ni pretirano zdrava. Pri drugih izdelkih večinoma preverim vsaj količino ogljikovih hidratov in kakšne sumljive dodatke. Nikar ne razumite narobe: nisem eden tistih, ki ob vsakem E-ju vije roke v nebo, da nas zastrupljajo reptili ali kaj podobnega.

Ali pri nakupovanju hrane razmišljate tudi o tem, da z nakupom lokalne hrane podpirate lokalne pridelovalce – torej tako lokalno gospodarstvo kot splošno raven naše samooskrbe? Je to za vas vrednota?

Prednost lokalnih pridelovalcev vidim v tem, da ponujajo butično pridelavo. Tudi pri velikih trgovcih se da najti marsikaj, nič ne rečem … Ampak nasploh se mi zdi, da je višji račun pri nakupu dobre lokalne hrane po navadi upravičen, ker kupec s tem sebi in družini zagotovi boljšo hrano. Izjemno pomembno pa je tudi, da s kupovanjem slovenske hrane vlagamo v lokalno gospodarstvo.

Kako pomembno je za vas, da uživate ekološko pridelano hrano?

Sem zelo naklonjen temu standardu. Nisem pa glede njega vedno in nujno strikten.

Ste bili v zadnjih nekaj letih na kaki posebni dieti? Kako se vam je obneslo?

Občasno sem za nekaj tednov minimaliziral vnos ogljikovih hidratov v organizem. Temu bi lahko rekli ‘paleo koncept z dodanimi mlečnimi izdelki‘. Rezultati so bili hitri in vidni, je pa treba vedeti, da terja tak režim precej časa tako za načrtovanje kot za izvedbo.

Veljajo glede prehrane otrok pri vaši hiši kakšni posebni ukrepi? Jim privzgajate uživanje kakovostne, lokalno pridelane hrane kot vrednoto?

Sladkarije doziramo. Sicer pa ima naš ‘bučko’ rad zelenjavo in sadje, tako da se nam na srečo ni treba ravno postavljati na glavo ali kaj podobnega.

Imate doma vrt ali njivo? Morda gojite kaj vsaj na balkonu, nemara kaka zelišča?

Zeliščni vrt na našem balkonu obratuje od pomladi do jeseni. Imamo tudi vrt, vendar sta zanj v prvi vrsti zadolžena tast in tašča.

Kako bi svoje osnovne prehranske nazore strnili v enem ali dveh stavkih?

Vse v zmernih količinah. Tega se trdno držim. Včasih celo tako močno, da si v enem obroku privoščim več zmernih količin.


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem