Pomen kakovostne uravnotežene prehrane

Ko kupujemo živila za prehrano se po raziskavah vse prevečkrat odločamo za nakup na podlagi zunanjega izgleda in mišljenja, da je hrana, ki jo kupimo, zdrava, dobrodejno vpliva na razpoloženje in je cenovno dostopna.

Vendar pozabimo preveriti notranjo kakovost zelenjave, kar pomeni, da nismo dovolj pozorni na pesticide, težke kovine, konzervanse in nitrate…, ki se nahajajo v hrani.

Po študiji Inštituta za varovanje zdravje RS naj bi 90% potrošnikov izbralo hrano glede na okus in pomen za zdravje80% glede na pozitiven vpliv na razpoloženjeceno in naravne sestavine40% pa tudi glede na etična načela in ekološko pridelavo.

Hrana, ki vsebuje velike količine fitofarmacevtskih sredstev lahko negativno vpliva na zdravje in vodi do različnih zdravstvenih nevšečnosti. Zato je pomembno, da poskusimo uživati čim več integrirane in ekološko pridelane hrane. Takšna hrana vsebuje tudi več vitaminov, mineralov in bioaktivnih snovi.

Sadje in zelenjava sta pomemben dejavnik za uravnoteženo prehrano. Dnevno naj bi zaužili 3 do 5 enot zelenjave in 2 do 4 enote sadja.

Enota zelenjave je:

  • ena velika skleda (pribl. 20 dag) surove listnate zelenjave – solata, radič, špinača,
  • ena skodelica (pribl. 10 dag) kuhane ali surove sesekljane zelenjave – brokoli, cvetača, korenje, zelje, ohrovt, kolerabica, stročji fižol, kisla repa, kislo zelje,
  • dve manjši papriki ali paradižnika (pribl. 15 dag), manjša pesa ali koleraba (pribl. 10 dag), manjša čebula (pribl. 10 dag),
  • en majhen kozarec (1 dl) zelenjavnega soka.

Seveda pa moramo biti pri izbiri sadja in zelenjave pozorni na svežino in se prepričati o njunem izvoru in načinu pridelave.


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem