Poligon za mlade živilske vizionarje

Znani so zmagovalci tekmovanja ECOTROPHELIA EUROPE 2015

Proti koncu junija smo poročali o slovenskem finalu tekmovanja Ecotrophelia, v katerem so se mladi ustvarjalci spet združili v ekipe za razvoj novega živilskega izdelka. Pri tem je ključno, da mora biti izdelek glede na obstoječo ponudbo inovativen vsaj po enem vidiku, pa naj gre za recept, embalažo ali uporabljene tehnološke postopke. Letos je pri nas slavila ekipa, ki je razvila beljakovinski lonček PROMI – na podlagi ajde temelječo zdravo hitro malico, sladkano z akacijevim medom in obogateno s sirotkinimi proteini. Pri opisovanju prednosti svojega izdelka so se prav posebej pohvalili, da so bile vse sestavine pridelane lokalno in da ne vsebujejo nobenih genetsko spremenjenih organizmov.

EcotropheliaFinale1

Oktobra se je na krovnem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2015 v Milanu pomerilo šestnajst zmagovalnih ekip iz šestnajstih sodelujočih držav. “V Milano gremo seveda zmagat!” je bila poleti v napovedih suverena Eva Mravljak, vodja slovenske ekipe … A se na koncu žal ni obrnilo tako. Letos so namreč prvo nagrado v znesku 8000 evrov osvojili študenti iz Madžarske z izdelkom VeSage, zelenjavnim narezkom z visoko hranilno vrednostjo. Sledili so jim mladi Italijani z ekološkim inovativnim napitkom iz pomaranč in olupkov jabolk Fresh-App, tretje mesto pa so osvojili francoski hrustljavi ocvrtki iz stročnic Greneo.

Kljub temu naši mladi predstavniki niso razočarali. Člani zahtevne ocenjevalne komisije so lonček PROMI ocenili kot zanimiv in dodelan izdelek, pripravljen za prodajo na prostem trgu. “Lepo je bilo opazovati vso to energijo in entuziazem študentov ob predstavitvi projektov,” je vtise strnila vodja slovenskega dela projekta Petra Medved Djurašinović. “Z lončkom Promi so naši predstavniki dokazali, da je s timskim delom moč doseči marsikaj. Razvili so čutom zelo prijazen izdelek s privlačno embalažo in popolnoma v skladu z veljavno živilsko zakonodajo. Vsekakor je to zanje imenitna referenca pri izgradnji karierne poti, zato jim želim, da bi jo znali čim bolje izkoristiti!”


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem