Podajte se na pot kulinaričnih doživetij | Gastronomija | Postanimo samooskrbni

Podajte se na pot kulinaričnih doživetij

Ena najmočnejših kart, na katero stavi slovenska turistična ponudba, je aktivno preživljanje prostega časa. Ko to povežemo z gastronomijo, je dan za turista, domačega ali tujega, praktično popoln. Tak obiskovalec se bo zadovoljen vrnil domov, kjer bo svojo vinsko-kulinarično dogodivščino delil s prijatelji in znanci.

Ste kdaj med vožnjo opazili tablo, ki označuje vinsko ali sadno cesto? V Sloveniji poznamo veliko turističnih cest, ki povezujejo gostinske in turistične objekte z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi zakladi nekega območja. Te ceste so lahko vinske, sadne, panoramske ali kombinirane, poznamo pa tudi učne poti. Da bi neka cesta pridobila tak status, mora najprej izpolniti nekatere pogoje.

Vinske ceste

Slovenija ima štirinajst vinorodnih okolišev, po vsakem od njih pa poteka vsaj ena vinska cesta. Obiskovalci na taki cesti spoznavajo slovensko vinogradniško tradicijo in svoj izlet zaključijo v vinski kleti, kjer lahko lokalna vina okusijo in tudi kupijo. Na Primorskem vam bodo dali na pokušino denimo teran, v Posavju cviček, v kleteh vinskih cest v Podravju pa vam bodo natočili kozarček renskega rizlinga ali traminca.

Sadne ceste

V Sloveniji poznamo dve sadni cesti: brkinsko in tisto med Javorom in Jančami. Tak naziv si prisluži območje, ki slovi po pridelavi sadja in po svojih naravnih ter kulturnozgodovinskih znamenitostih. Kmetije ob sadnih cestah obiskovalcem nudijo lokalno pridelano sadje in druge izdelke.

Sirarske poti

Bi želeli poskusiti na klasičen način izdelan znameniti bohinjski sir mohant ali bovški sir, pridelan iz mleka avtohtone bovške ovce? Potem se podajte na bohinjsko ali bovško sirarsko pot. Gre za poti, sestavljeni iz več sirarn, ki izdelujejo mlečne izdelke na tradicionalen način. Koncept sirarskih poti združuje nadvse priljubljeno kombinacijo kulinarike, rekreacije in izobraževanja.

Kulinarična doživetja, izleti in obiski kmetij

Vse bolj priljubljeni postajajo vodeni pohodniški, avtobusni ali kolesarski izleti, na katerih je močno udeležen naš okušalni čut. Po spoznavanju znamenitosti izlet namreč zaokrožimo s pokušino tipičnih lokalnih jedi. Domače kulinarične specialitete lahko poskusimo tudi ob dnevih odprtih vrat kmetij. Ne smemo pozabiti na osmice, ki jih vinarji lahko priredijo dvakrat letno po deset dni, na njih pa obiskovalcem ponudijo lokalno pridelano vino in hrano.

*Naslovna fotografija vir: www.slovenia.info; Avtor: Jošt Gantar.


Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem