“Po primorsko” pomeni pristno, domače in zelo okusno

V petek, 16. septembra, je po slovenski prestolnici že drugo leto zapored zadišalo po domačih primorskih dobrotah, po slastnih primorskih jedeh in vinu. V tednu, ko praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini, so na Stritarjevi ulici, v samem središču Ljubljane, ponovno strnili svoje vrste odlična primorska živilska podjetja, zadruge, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mestna občina Ljubljana.

Široki množici ljudi, domačinom, poslovnežem, turistom, novinarjem in naključnim obiskovalcem so gostoljubni Primorci na številnih stojnicah pričarali okuse Primorske, kot to oni odlično znajo. Obisk stojnice pa pospremijo s kakšno domačo, izrečeno s širokim nasmehom: “Ma posluši. Jst j’ treba, z’tu bulše, da j’š dobru in d’mače.”

Primorci si dobre volje in zanosa za predstavitev odličnih domačih jedi in vina zaradi sivih oblakov, ki so napovedovali dež, pač niso dali vzeti. Stojnice so se šibile od dobrega! Predstavila so se podjetja: Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo in zadruge KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija.

Zbrano množico so ob 13. uri nagovorili osrednji govornik minister mag. Dejan Židan, državna sekretarka na MKGP Tanja Strniša ter evropska poslanca. Obiskovalci so lahko slišali veliko zelo spodbudnih besed o prireditvi in dosežkih primorskega kmetijstva ter industrije.

K dobri hrani in pijači se prilega tudi dobra volja in zanjo so poskrbeli še napovedovalec Iztok Gustinčič, zastavonoša primorske etnoglasbe Rudi Bučar in pihalni orkester iz Marezig.

Primorska je zakladnica odličnih jedi in vina

Kot so prireditelji zapisali v izjavi za medije, je primorski krožnik poln temperamenta. Hrana je preprosta, a zelo raznovrstna in okusna, zato sodi v vrh kulinarike, primorska živilska podjetja in zadruge pa ohranjajo odlične tradicionalne recepture.

Morda gre praznik dneva vrnitve Primorske k matični domovini, 15. september, včasih neopažen mimo nas, je pa to za Slovence državni praznik, čeprav ni dela prost dan. S podpisom pariške pogodbe z Italijo leta 1947 je bil tedanji Jugoslaviji vrnjen velik del Primorske, kar za Slovenijo danes pomeni ogromno. Primorska je polna ekskluzivnosti, naravnih danosti in zanimivih, pokončnih ljudi. Tu so prebivalci od nekdaj živeli v tesnem sožitju z naravo in odlično obvladovali pomembne gospodarske panoge: ribištvo, solinarstvo, pomorstvo, poljedelstvo, vinogradništvo in sadjarstvo, živinorejo in pašništvo.

Prireditev “Po primorsko” lepo zaokroža podobo dežele, njenih ljudi in gospodarsko vrednost Primorske za Slovenijo. Letos je bila že druga zapored in zaradi uspešne predstavitve postaja na veselje vseh tradicionalna. Pa na svidenje prihodnje leto!

Gradivo za medije ob prireditvi PO PRIMORSKO (docx)


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem