Pet prijateljev in beljakovinski lonček PROMI | Zgodbe o naši super hrani

Pet prijateljev in beljakovinski lonček PROMI

V sklopu dogodka »15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij« so v Portorožu razglasili zmagovalce sedmega tekmovanja Ecotrophelia. Tekmovanje razpisuje GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, odprto pa je za vse študente znanstvenih in/ali komercialnih smeri na slovenskih višješolskih izobraževalnih ustanovah. Mladi ustvarjalci se v razvojne ekipe združijo, da bi skupaj razvili nov živilski izdelek, ki je v primerjavi z že obstoječimi na trgu inovativen vsaj v enem vidiku, pa naj gre za recept, embalažo ali nemara celo pri proizvodnji uporabljeno tehnologijo.

Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo šest ekip študentov. Ta številka je nadvse vzpodbudna, saj so se na vseh dosedanjih tekmovanjih pred žirijo zvrstile največ tri ekipe. Tretjo nagrado je tokrat odnesel izdelek z imenom Perfect Pasta Pot – obrok z instant polnozrnatimi testeninami, drugi je bil Power Bucky – brezglutenski piškoti z zelenim čajem, prvo mesto pa je zasedla ekipa petih študentov, ki je razvila beljakovinski okrepčevalni lonček PROMI.

»Pri razvoju izdelka smo se osredotočili na današnje potrošniške trende,« je dvomesečni trud povzela vodja ekipe, Eva Mravljak. »Ljudje si čedalje težje vzamejo dovolj časa za kakovostno malico, temveč raje na hitro nekaj pojejo. Večina hitrih prigrizkov, ki so na voljo, pa vsebuje veliko sladkorja in nasičenih maščobnih kislin. Naša želja je bila ustvariti kakovostno alternativo tem obstoječim izdelkom.«

Beljakovinski lonček PROMI
Beljakovinski lonček PROMI

Za zmagoviti projekt se je združila pestra koalicija petih prijateljev študentov z Biotehniške fakultete, Ekonomske fakultete, FDV-ja in Likovne akademije. Za podlago svojega krepčilnega lončka so vzeli ajdo kot izjemno zdravo tradicionalno slovensko živilo, za sladkanje pa so uporabili izključno med, in sicer akacijinega, ki ima nizek glikemični indeks, zato je izdelek primeren tudi za diabetike. Za nadstandardno vsebnost beljakovin skrbijo mleko in dodani sirotkini proteini. »Tudi to je eden izmed današnjih trendov: vse več je rekreativnih športnikov, ki segajo po hitrih prigrizkih z ekstra vsebnostjo beljakovin.« Za nameček so mladi razvijalci tej prehranski bombi dodali še probiotik za podporo imunskemu sistemu. »Poudarite lahko še to,« nam je na srce položila Eva, »da so bile vse surovine, ki smo jih uporabili, pridelane lokalno in da ne vsebujejo nobenih gensko spremenjenih organizmov. Oboje se nam zdi izjemno pomembno.«

Zmagovalna ekipa je svoj produkt, kot rečeno, razvijala dva meseca. Ker njeni člani prihajajo iz tako različnih akademskih sfer, pravijo, da so se drug od drugega ogromno naučili. Še posebej dragocene pa so izkušnje, ki so jih prejeli na področju timskega dela. Ob svojem zmagoslavju so prejeli nagradi ZLATA ECOTROPHELIA SLOVENIJE 2015 in denarno nagrado v višini 1200 evrov. Sumimo pa, da jim še več pomeni priložnost, da bodo lahko barve naše domovine zastopali na velikem evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2015 v Milanu, ki bo potekalo med četrtim in šestim oktobrom. Tam se bodo pomerili nacionalni zmagovalci dvajsetih evropskih držav. Prav taki dogodki so seveda sijajna odskočna deska za najbolj podjetne mladince na stari celini, saj jih še kako pozorno spremljajo velika svetovna podjetja.

In kakšne so evropske ambicije ekipe PROMI? »O, v Milano gremo seveda zmagat! Ciljati je treba visoko, kajne? Tudi zato moramo naš lonček najprej še malo dodelati, potem nameravamo tudi v tisti hudi konkurenci dati vse od sebe – no, pa bomo videli, kaj bo!«


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem