Ohranimo naše podeželje, naša delovna mesta ‒ izberimo našo super hrano

Ko sodobni človek pomisli na lokalno pridelano in predelano domačo hrano in naše kmetijstvo, ima v glavi romantično predstavo. Z vinogradi posuti grički, kravice na paši v visokogorju, rosno sveža solatka, dišeč kruh iz moke domačega mlina, lokalne sirarne in mesnice ter šalamin, ki se suši pod streho stare domačije. Podoba čudovitega, urejenega, a še vedno naravnega slovenskega podeželja to predstavo le še utrjuje. A ko stojimo pred policami v trgovini ali pred stojnico na tržnici, se moramo zavedati, da bi brez naše odločitve za lokalno pridelano in predelano hrano vse to lahko hitro izginilo.

Veliko zgodb so slovenski pisatelji v preteklosti spisali o težkem življenju slovenskega kmeta ‒ in niso se motili. Zaradi geografskih značilnosti, kot sta goratost in pokritost z gozdovi, je na treh četrtinah vseh kmetij v Sloveniji kmetovanje še posebej trdo delo. Dostop do teh kmetij je nemalokrat otežen, kar naše živilske industrije ne odvrača in še vedno pridno sklepa zaveze z lokalnimi pridelovalci in rejci, tudi z manjšimi družinskimi kmetijami.

A naše kmečke družine in živilska industrija se ne dajo, znova in znova skupaj tkejo zgodbe. Skupaj pridelujejo in predelujejo našo super hrano, negujejo tradicijo, uvajajo nove metode kmetovanja in predelave, razvijajo inovativne prehranske izdelke, se borijo s ceneno tujo konkurenco, nas razvajajo z raznolikimi okusi in še bi lahko naštevali.

Ko se torej odločimo za našo super hrano, se ne odločimo le za kakovostno hrano, ki je dobra za nas osebno. S tem se odločimo tudi za ohranitev družinskih kmetij, za ohranitev delovnih mest na podeželju in v slovenski živilski industriji ter za ekonomsko in socialno vitalnost podeželja in slovenskega gospodarstva. Odločimo se za ohranitev kulturne dediščine in kulturne krajine, za ohranjanje rodovitnosti tal, za varovanje narave in okolja ter z vsem tem za ohranitev in nadaljnji razvoj prav tiste romantične podobe našega podeželja, v kateri tako radi uživamo.


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem