Obiskovalci na kmetiji Malečnik okusili ekološka vina, piro in ostale izdelke

Ekološka kmetija Malečnik je v soboto 26.10.2013 v Bukovici pri Novi Gorici odprla svoja vrata in v goste povabila vse, ki so si želeli okusiti njihove vrhunske pridelke.

Kmetija je od leta 2005 dalje v celoti vključena v ekološko kontrolo, na podlagi česar so pridobili certifikate za pridelavo ekološkega vina in tudi številnih drugih pridelkov, kot so pira, krompir, orehi, sadje in sezonska zelenjava.

Gospodar kmetije Valter Mlečnik je obiskovalcem povedal: »Naš glavni pridelek je vino, pridelano izključno iz grozdja, ki ga sami pridelujemo. V vinogradih in kleti delamo tako, da v naravne procese ne posegamo, saj le nemoten naravni proces omogoči naravno stabilnost vina brez poseganja z modernimi enološkimi sredstvi in postopki. Vsi naši ukrepi in delo v vinogradih je usmerjeno v dvig naravne odpornosti trt. Vino je zaradi načina pridelave grozdja in predelave intenzivne barve in specifičnega vonja ter okusa,« poudarja gospod Mlečnik. »Kot potrebuje vinska trta eno leto, da obrodi grozdje, tako potrebuje tudi vino v kleti določen čas, da se izvedejo naravni procesi fermentacije in zorenja. Prav čas zorenja pa je eden bistvenih dejavnikov, ki je nujno potreben za pridelavo ekološkega vina« je naravne zakonitosti opisal Mlečnik.

Maja Žibert z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je obiskovalcem predstavila statistike v pridelavi ekoloških vin: »V Sloveniji je bilo v letu 2012 v kontrolo ekološke pridelave in predelave vključenih 324 ha vinogradov, ki jih obdeluje 242 kmetijskih gospodarstev. Vinski sektor je bil do pred kratkim eden izmed redkih sektorjev, ki v EU ni imel skupnih pravil, ki urejajo ekološko kmetijstvo. Leta 2012 so bila tako po dolgih pogajanjih končno sprejeta skupna evropska pravila za ekološka vina, ki pomenijo tudi veliko priložnost za slovenske ekološke vinogradnike. Z novo zakonodajo sedaj lahko slovenski ekološki vinogradniki za svoja vina uporabljajo izraz “ekološko vino” in tudi skupni evropski logotip za ekološko kmetovanje. Z novim pravili se tako povečuje transparentnost v tem sektorju, pa tudi želje slovenskih potrošnikov, ki vse bolj povprašujejo po slovenskih ekoloških vinih.”

 


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati? Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in…

Več...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem