Novo na trgu: sir s konopljinimi vršički

Posebej zanimivo inovacijo so pred mesecem dni na slovenski trg poslali iz kobariške mlekarne Planika, kjer so v sodelovanju z ekološko kmetijo Ileršič iz Cerknice ustvarili sir s konopljinimi vršički. Pri Planiki obljubljajo, da gre za sir najvišje možne kakovosti, saj je nastal kot kombinacija nehomogeniziranega in stoodstotno slovenskega mleka ter ekološke slovenske industrijske konoplje. Sir, pravijo, je nasploh izvrstno živilo za kombiniranje s konopljo, saj maščobe v mleku zdravju koristnim kanabinoidom omogočijo, da se pri prebavi bolje sproščajo v telo.

Ves proces – torej tako nabiranje, sušenje kot drobljenje – pridobivanja ekološke konoplje v Planikinem siru poteka ročno. Le tak postopek namreč zagotavlja najvišjo kakovost, s tem da je bila sama konoplja pridelana na nadmorski višini 530 metrov v območju Notranjskega regijskega parka, in sicer, kot pravijo pridelovalci, ‘v objemu gozdov, daleč proč od industrije in avtocest.’ Zaradi nadmorske višine so pogoji rasti težji, zaradi česar je sama konoplja še bolj trdoživa kot sicer in temu primerno tvori tudi več učinkovin, ki zaščitno vplivajo na človeško telo.

“Na idejo za razširitev proizvodnje v tej smeri smo prišli, ko sem na televiziji videla neko kmetijsko oddajo, v kateri je bil prispevek o tem, kako Tomaž Ileršič na Rakeku sadi industrijsko konopljo,” pravi direktorica mlekarne Planika Anka Miklavčič Lipušček in dodaja: “To, kar sem videla, me je tako navdušilo, da sem našim dekletom v laboratoriju predlagala, da bi lahko v tej smeri razvili kak produkt. In od tu naprej je šlo vse kot po maslu. Gospod Tomaž je prišel k nam na obisk in nam še dodatno razširil obzorja o tem, kako zdravilna je konoplja – kako blagodejno vpliva na človeški organizem in kako po krivici je bila nekako potisnjena v pozabo. Včasih, preden je sama rastlina prišla na slab glas, se je tega namreč kar veliko pojedlo. Ko smo potem skupaj razvili izdelek in se začeli pogovarjati s trgovci, smo odkrili, da je trg zelo dobro pripravljen na take inovacije. Tudi v naši trgovini smo med kupci naleteli na izjemno pozitiven odziv. Na podlagi tega smo sklenili, da bomo v prihodnosti še nadgradili našo ponudbo, ampak zaenkrat je tu sir, ki je, poudarjam, nastal iz zelo kakovostnega mleka iz Posočja, iz naših slovenskih hribov, pa tudi sam tehnološki postopek izdelave je enak kot pri naših drugih, bolj konvencionalnih sirih. Zato tudi tistim malce bolj previdnim kupcem predlagam, naj ga poskusijo in se pustijo prepričati, da industrijska konoplja vsekakor sodi na moderni slovenski jedilnik!”


Sorodni članki

Zaščitni znak "izbrana kakovost - Slovenija" je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Dandanes lahko v trgovinah najdemo mnogo vrst mleka in mlečnih izdelkov. Ste se že kdaj znašli v položaju, ko niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam te resnično zagotavljajo? Kupci se mnogokrat v poplavi…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Sir: bogastvo, ki ga poznamo že 5000 let

Ljudje so poznali sir že pred 5000 leti, vendar pa so si v davni preteklosti zaradi zapletene proizvodnje sir lahko privoščili le premožni. Šele v srednjem veku je postal dostopen tudi drugim slojem prebivalstva, predvsem na področju današnje Italije, Francije,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem