Navdušili lokalni mlečni izdelki in sadje

Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo se po vsej Sloveniji začenjajo dnevi odprtih vrat, kjer lokalni pridelovalci, predelovalci in zadruge odpirajo svoja vrata. Kot prvi sta svoja vrata odprli Mlekarna Planika Kobarid in kmetija Drnovšček, kjer so imeli obiskovalci priložnost pobliže spoznati kakovost lokalno pridelane in predelane hrane, jo preveriti z lastnimi čuti in si odgovoriti na vprašanje, zakaj si zasluži njihovo zaupanje.

Mlekarna Planika – predelava mleka s tradicijo

Obiskovalcem, ki so si lahko ogledali predelavo mleka v Mlekarni Planika, je direktorica Anka Lipušček razkrila skrivnost odličnosti njihovih izdelkov: »Mi kupujemo mleko od kmetij, ki so blizu. Hkrati imamo lasten laboratorij, s katerim izvajamo teste kakovosti in vsakodnevno preverjamo ustreznost kupljenega mleka«.

Obiskovalcem so v muzeju Mlekarne Planika predstavili bogato dediščino planinskega pašništva in sirarstva, opremo, ki jo na planinah uporabljajo za izdelavo sira in jih seznanili s postopki izdelave sira in mlečnih izdelkov, ki zagotavljajo pravo kvaliteto.

V mlekarni zagotavljajo kakovost svojih izdelkov z uporabo tradicionalnih in naravnih postopkov pridelave in predelave. Pridelava mleka se začne že pri načinu vzreje, sir pa začne nastajati že pri molži. »Kakovost naših izdelkov zagotavljamo s tem, da skrbimo, da so verige med pridelovalci mleka in nami, ki ga predelujemo, kratke. Kakovosten končni mlečni izdelek poleg kratkih dobavnih poti zagotavlja tudi način vzreje in krmljenja živine in kasnejše obdelave mleka. Pri nas predelujemo pasterizirano mleko, ki je manj obdelano,« pojasnjuje Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika.

Mlekarna Planika - Degustacija mlečnih izdelkov Mlekarne Planike Kobarid

Poleg ekološkega certifikata, ki ga imajo za svoje posestvo v Bovcu in jim narekuje gnojenje zgolj z naravnimi gnojili, pa pri pridelavi uporabljajo tradicionalne in naravne postopke, ki so preverjeni in so jih uporabljali že naši stari starši. Njihov sir na primer zori na lesenih policah, sami ga obračajo in ročno perejo.

Pridelava sadja na kmetiji Drnovšček iz Vedrijana v Gorških brdih

Gospodar na kmetiji Drnovšček, kjer so si obiskovalci ogledali pridelavo sadja in se sprehodili po figovih nasadih, je poudaril, da vsaka še tako majhna podrobnost loči kakovosten pridelek od slabega: »Ker čebele in druge žuželke lahko prenašajo bakterije z ene fige na drugo,  je pomembno, da se fige dnevno pregleduje in odstranjuje tiste, ki so slabe

Kmetija Drnovšček - sprehod skozi nasad kmetije Drnovšček

Na kmetiji Drnovšček so se obiskovalci sprehodili skozi njihov nasad fig pri kromberškem gradu si ogledali vseh deset vrst, ki uspevajo na kmetiji, lastnik kmetije Jordan Drnovšček pa je naštel ključne pogoje, ki omogočajo njihovo kvalitetno rast. Fige uspevajo v mediteranski klimi na zračni legi, kjer je dovolj sonca in ne preveč dežja, saj jim prav ta skupaj z jutranjo vlago lahko zmanjša kvaliteto in jih skisa. »Sami za kvaliteto fig poskrbimo tudi s tem, da jih gojimo kot drevesa in ne kot grmičevje. Drevje obrezujemo in negujemo, da je krošnja čim bolj osončena in da so plodovi izpostavljeni soncu. Hkrati so sadeži tudi lažje dostopni in tako slabe hitreje opazimo in jih odstranimo,« poudarja Drnovšček. Nasad fig je v prehodnem ekološkem obdobju, kar pomeni, da se držijo predpisov v skladu z ekološko pridelavo.

Degustacija lokalnih pridelkov kmetije Drnovšček

Ministrstvo s pobudo za zaupanje potrošnikov v lokalno kakovost

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje nadaljuje splošno promocijo hrane iz bližine, s katero seznanja potrošnike o prednostih lokalno pridelane hrane, spodbuja sodelovanje pridelovalcev in živilsko predelovalne industrije s ciljem uvesti enotno označbo hrane iz naše bližine. Prihodnji vikend odpirajo vrata kmetije na Gorenjskem.


Sorodni članki

Zaščitni znak "izbrana kakovost - Slovenija" je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Dandanes lahko v trgovinah najdemo mnogo vrst mleka in mlečnih izdelkov. Ste se že kdaj znašli v položaju, ko niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam te resnično zagotavljajo? Kupci se mnogokrat v poplavi…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Sir: bogastvo, ki ga poznamo že 5000 let

Ljudje so poznali sir že pred 5000 leti, vendar pa so si v davni preteklosti zaradi zapletene proizvodnje sir lahko privoščili le premožni. Šele v srednjem veku je postal dostopen tudi drugim slojem prebivalstva, predvsem na področju današnje Italije, Francije,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem