Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice | Prednosti lokalnega okolja

Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice

Na nedavni mednarodni konferenci FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) so poudarili, da lakota v svetu od leta 2005 narašča. Tako je lačen že vsak deveti Zemljan. Lakota je posledica povečanja števila ljudi, povzročajo jo vojne, ki na svojih območjih onemogočajo kmetovanje, a najbolj skrb zbujajoče so podnebne spremembe.

Znanstveniki so že pred desetletji začeli opozarjati na posledice, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe. Zdelo se je, da se napovedi nanašajo na čas, ki ga še dolgo ne bo. A posledice se kažejo že zdaj.

V letošnjem letu smo bili v Sloveniji že marca deležni bistveno pretoplega vremena, ki ga pri nas v tem obdobju ne poznamo. Aprila je sledila pozeba. Letošnje poletje so zaznamovali štirje izraziti vročinski valovi.

Slovensko morje dosega 30 in več stopinj – temperatura, ki ribam ne ustreza, zato se začenjajo seliti, ribiči pa se vse prevečkrat vračajo s praznimi mrežami.

Klimatske razmere omogočajo razvoj novih in hitro širjenje starih insektov, kar otežuje živinorejo. V  Sloveniji smo  letos prvič v zgodovini države izvedli akcijo, v kateri je bila vsa goveja živina in drobnica dvakrat pocepljena.

V gozdu bijemo izjemno težko bitko z lubadarjem. Zaradi razmeroma hitrega odkrivanja in poseka je sicer letni prirast še vedno večji od števila poškodovanih dreves.

Narava je pokazala svojo moč in mi se moramo spremembam prilagoditi. Kmetijska politika je že delno korigirana, nekateri ukrepi so spremenjeni, vendar bo v prihodnosti treba izvajati še precej več aktivnosti.

Hrana lokalne pridelave in predelave je izjemnega pomena, zato moramo vsak zase in vsi skupaj poiskati priložnosti, s katerimi bomo lahko vplivali na zmanjševanje hitrosti spreminjanja podnebja. Le tako bomo prihajajočim generacijam lahko omogočili ustrezne pogoje za njihovo rast.


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem