Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji

Kakovost lokalno pridelane hrane temelji na dejstvu, da so izdelki, ki so označeni kot naravi in človeku prijazni, kot so npr. ekološki proizvodi ali pridelki, pridelani po postopku integrirane pridelave, pridobili svoj pečat preko za to usposobljenih organizacij.

Zato bodimo pozorni na kmetovanje in predelavo, ki deluje v skladu s še bolj intenzivno skrbjo za zdravje ljudi in se še bolj zaveda vplivov svoje dejavnosti na okolje.

V Sloveniji se izvaja ustrezen nadzor nad pridelavo hrane, ki poskrbi za to, da smo lahko prepričani v kakovost lokalno pridelanih živil. Nekateri proizvodni postopki ali živila, ki izvirajo iz  posebnih načinov proizvodnje, pa so še dodatno nadzorovani. Tu  gre za  ekološke proizvode, integrirano proizvodnjo, proizvode z geografsko označbo,  geografskim poreklom, tradicionalnim ugledom ali višjo kakovostjo ter naravne mineralne vode.

Delež načinov pridelave v Sloveniji:

Načini pridelave in predelave

Integrirana pridelava

Z uživanjem izdelkov integrirane pridelave bomo izkazali našo naklonjenost naravi. Uporabljeni mehanizmi namreč skušajo zajeziti negativne vplive kmetovanja na okolje:

 • Kolobarjenje pripomore k zagotavljanju optimalnih bioloških, organizacijskih in prostorskih vplivov na tla in rastlino.
 • Na določeni lokaciji se pridelujejo le tiste vrste poljščin, ki jim ustrezajo naravne klimatske značilnosti in lastnosti tal.
 • Racionalno gnojenje, kontrola, nadzor in svetovanje zmanjšajo uporabo gnojil, kar se lahko doseže tudi s primernim kolobarjenjem. Prednost imajo organska gnojila, pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pa se upoštevajo zato predpisani zakoni in predpisi.
 • Pridelava poteka brez uporabe gensko spremenjenih organizmov.
 • Pred gnojenjem se izvajajo analize, s čimer se preprečuje prehod nitratov v podtalnico ter kopičenje nitratov v rastlinah.
 • Certifikati za integrirano pridelavo so pridobljeni pod nadzorom pristojnih organov.

Ekološka pridelava

Ekološka pridelava zagotavlja visoko kakovost izdelkov, saj deluje v skladu z zavestjo o pomenu spoštovanja živali, narave in ljudi.

 • Živalim je zagotovljeno načelo dobrobiti in prijazen način reje brez dodanih antibiotikov v prehrani. Omogočeno jim je gibanje na prostem, vzreja pa se pasme, ki so prilagojene lokalnemu okolju.
 • Dopolnjevanje pridelave rastlin in vzreje živali.
 • Prepovedana je uporaba pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov in proizvodov, pridobljenih iz teh organizmov.
 • Hrana ima bogato prehransko vrednost ter visoko vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov.
 • Certifikati za ekološko pridelavo so pridobljeni pod strogim nadzorom za to pristojnih organov.

Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem