Mladi kmetje družno za prihodnost | Mladi kmetje | Postanimo samooskrbni

Mladi kmetje družno za prihodnost

Avgusta smo poročali, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sklopu Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 objavilo prvi javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete. Razpis je bil namenjen ustrezno usposobljenim kmetovalcem v starostnem razponu od 18 do 40 let, ki so lahko – če so lastniki svoje kmetije –, zaprosili za 45.000 evrov nepovratne državne pomoči. (Tisti, ki niso lastniki kmetije, so lahko v razpisnem sklopu B zaprosili za 18.600 evrov pomoči.) V torek, 22. marca, so se mladi prevzemniki in prevzemnice kmetij prvič zbrali na skupnem druženju v Pivoli pri Mariboru.

Dogodek je potekal na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli. Osnovna namena prireditve sta bila prevzemnikom kmetij omogočiti mreženje in obenem prisluhniti njihovim željam in pobudam za prihodnost.

Pred srečanjem v Pivoli je bila opravljena tudi analiza razpisa, ki je ugotovila, da je bilo od 256 prejetih vlog odobrenih 220. Največ upravičencev je govedorejcev z mlečno proizvodnjo (34 odstotkov), sledijo govedorejci z mesno proizvodnjo (23 odstotkov) in mešana rastlinsko-živalska proizvodnja (11 odstotkov). Po regijah je najmočnejše zastopana podravska, saj iz nje prihaja kar 24 odstotkov vseh upravičencev in upravičenk. Mladi prevzemniki so skupaj ugotavljali, kje so njihove priložnosti, težave in izzivi, s katerimi se bodo spopadli na svoji poti.

“Današnji dan je le ena izmed priložnosti, ki jih imamo, da pokažemo in dokažemo, kako pomembno je ohranjati vitalno podeželje. Vi ste ta dokaz,” je zbrane v Pivoli nagovoril predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan. Dogodka se je udeležil tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je v negotovih in vedno spreminjajočih se časih poudaril pomen odprtosti za nova znanja, predvsem pa inovativnost pri spopadanju z izzivi prihodnosti.

“Vi ste tisti, ki lahko prinesete spremembe,” je zbranim mladim kmetovalcem v pivolski predavalnici položil na srce minister Židan: “Vi ste tisti, od katerih relativno dosti pričakujemo‎‎, in vi ste tisti, ki vam moramo pomagati!«

Minister je med drugim obljubil, da bo ministrstvo individualno spremljalo kariere mladih kmetov ter jim stalo ob strani na poti do uspeha. Napovedal je, da se bo mladim prevzemnikom kmetij v bitki za prihodnost slovenskega podeželja že naslednje leto pridružilo dvesto novih mladih prevzemnikov – in tako bo tudi vsako leto po tem. To pomeni, da bo v Sloveniji čez pet let tisoč tovrstnih kmetij z mladimi prevzemniki, ki bodo tvorile steber slovenskega kmetijstva. Minister je obljubil, da bodo imele omenjene kmetije osebne svetovalce iz kmetijsko svetovalne službe, poleg tega pa tudi podporo pri izobraževanju in drugo podporo.

Zbrane nosilce prihodnosti slovenskega kmetijstva je nagovoril tudi profesor Emil Erjavec, ki je poudaril pomen skupnosti, sodelovanja in medsebojne pomoči med kmetijami. »Ni ga večjega naravovarstvenika kot je kmet,« je povzel posebni odnos, ki ga je slovenski kmet vedno gojil do slovenske narave. Za konec pa je mlade kmetovalce in kmetovalke pozval: »Za uspeh so potrebni jasni in visoki cilji. Postavite si jih dovolj pogumno, da bodo od vas zahtevali voljo, delo in znanje, da boste šli na dolgo pot premikanja nemogočega!”


Sorodni članki

Mladi kmetovalci imajo nove ideje in energijo

Podjetniški duh prevečkrat povezujemo zgolj s podjetji, ki so uspela v Sloveniji, prodrla na tuje trge ali uspela s svojimi inovacijami. Kaj pa kmetije? Uspešna uporaba sodobne tehnologije, inovativni pristopi in nove ideje so pri kmetovanju pomembni vsaj toliko kot…

Več...

‘Mladi kmetje naj ne bodo prehitro zadovoljni!’

Pogovor z Matjažem Frešerjem, ki sta ga Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza podeželske mladine razglasili za inovativnega mladega kmeta leta 2015 Vaša inovativnost se med drugim zelo kaže v vaši nenehni zmožnosti prilagajanja obstoječim razmeram na trgu. Med…

Več...

Za vrnitev mladih na podeželje

Imenitna novica za vse mlade in mlajše kmetovalce: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu objavilo prvi javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete. Ustrezno usposobljeni kmetovalci v starostnem razponu od 18 do 40 let, ki…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem