Loška zadruga in izdelki narejeni s tradicijo

V soboto, 21.9., je vrata odprla Loška zadruga v Poljanah nad Škofjo Loko, kjer so predstavili izdelke Loške mlekarne, Mesnin Bohinja in Domač kotiček.

Skrivnost odličnosti loških izdelkov je razkril Mitja Vodnjov, direktor KGZ Škofja Loka, kjer mesne izdelke predelujejo po tradicionalnih recepturah in postopkih:

»Naše izdelke mesarji še vedno oblikujejo ročno. Za svoje izdelke uporabljamo meso izključno slovenskega porekla, kakovostno gorenjsko govedino. Standarde kakovosti pa stalno preverjamo z internimi in tudi zunanjimi senzoričnimi ocenjevanji. Za svoje izdelke uporabljamo izključno kakovostno surovino, ki jih obogatimo z naravnimi začimbami. Zagotovo pa je skrivnost kvalitete tudi v preizkušenih in dragocenih postopkih priprave, hkrati pa je pot od živali do končnih potrošnikov kratka.«

Pri svojem delu pa še vedno uporabljajo klasično prekajevalnico na bukova drva, kot so jo v starih časih. Ob tem je Mitja Vodnjov povedal tudi nekaj zanimivih dejstev o kakovostni predelavi mesa, med drugim se prav okus bohinjskega zašinka ali bržole plemeniti kar dva meseca. Toliko časa se namreč suši, preden je nared za prodajo. Za 1 kilogram suhih klobas pa se potrebuje kar enkrat večja količina surovega izdelka.

Loška zadruga

V Domačem kotičku prodajajo pridelke in izdelke iz lokalnih kmetij, večina iz Škofjeloškega območja, s čimer zagotavljajo njihovo kakovost, saj so dobavne poti kratke. Izdelki so pripravljeni iz lokalnih surovin po tradicionalnih receptih naših dedkov in babic. Pridelani so na kakovostni zemlji in brez uporabe umetnih sredstev.

Predstavil pa je tudi sistem zagotavljanja kakovosti v Loški mlekarni, kjer odkupujejo in predelujejo mleko izključno slovenskega izvora. V proizvodnji imajo uveden sistem notranjega nazora, ki ga kontrolira VURS. Od leta 2008 imajo certifikat za ekološko predelavo mleka. Tudi pri predelavi mleka zagotavljajo kakovost s kratkimi dobavnimi potmi, posledično pa tudi s krajšim skladiščenjem.

 


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem