Lokalno mleko in mlečni izdelki: da ali da?

Mnogi strokovnjaki vključujejo mleko in mlečne izdelke  v t.i. »popolna« oziroma »funkcionalna« živila. Zaradi visoke vsebnosti življenjsko pomembnih hranil, kot so beljakovine, kalcij  in nekateri vitamini, je mleko  koristno živilo  v vsakodnevni prehrani. Pomembno je za izgradnjo mišic in kosti, športnikom pa lahko služi kot odlična rehidracijska pijača.

Kozarec mleka

Mleko kot pomemben vir najrazličnejših hranilnih snovi

Čeprav mleko vsebuje približno  87 % vode, je izjemno bogato z beljakovinami, mineralnimi solmi in vsebuje vrsto pomembnih vitaminov. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je mleko tudi glavni vir kalcija, ki igra ključno vlogo pri rasti.

Mleko in kalcij

Kalcij ne igra le pomembne vloge pri rasti in razvoju otrok, temveč je pomemben dejavnik zdravja kosti. Poleg nekaterih vrst zelenjave in mineralnih vod so mleko in mlečni izdelki skupaj osnovni prehranski vir za vnos kalcija v telo. Zato je uživanje mleka in mlečnih izdelkov lahko pomemben vir zagotavljanja naših dnevnih potreb po kalciju. Vnos kalcija v telo lahko tako uravnavamo z uravnoteženo prehrano.

Mleko in beljakovine

Mleko je tudi pomemben vir aminokislin, ki so sestavni del beljakovin in skupaj s kalcijem igrajo ključno vlogo pri izgradnji kosti. Aminokisline delujejo na telo in njegovo rast. Mlečne beljakovine vsebujejo vse življenjsko pomembne aminokisline, ki jih moramo pridobiti s hrano.

Zato je nadvse pomembno, da otroci uživajo zadostne količine mlečnih izdelkov v času svojega razvoja, pri starejših pa igra mleko pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka osteoporoze.

Mleko in šport

Mleko in mlečni izdelki so koristen sestavni del prehrambnega načrta vsakega športnika, saj so odlični za regeneracijo mišic, poleg tega pa pripomorejo k obnovi mišičnih tkiv po poškodbi. Zaradi vsebnosti mlečnega sladkorja lahko mleko športnikom po vadbi hitro nadomesti sladkor, vsebuje pa tudi veliko vode in sol, zato lahko služi tudi kot rehidracijska pijača.

Mleko in šport

Mlečni izdelki so na vašem jedilniku lahko vsak dan

Tako kot pri vseh živilih se tudi priporočljive količine vnosa mleka v telo od posameznika do posameznika razlikujejo. Velja pa splošno prepričanje, da naj bi zdrav odrasel človek zaužil približno od 400 do 600 ml mleka dnevno oziroma ustrezno količino mlečnih izdelkov, npr. lonček jogurta in dve rezini sira. En deciliter mleka, na primer, vsebuje 120 mg kalcija, podobna količina ga je tudi v 10 g trdega sira.

Za uravnoteženo prehrano je pomembno, da v svoj jedilnik vključimo tako mleko kot različne mlečne izdelke, ki lahko imajo dodaten blagodejen vpliv na naše telo. Jogurt, kislo mleko in  kefir, na primer, poleg beljakovin in kalcija vsebujejo tudi mlečnokislinske bakterije, ki so lahko koristne za našo prebavo.


Sorodni članki

Zaščitni znak "izbrana kakovost - Slovenija" je zagotovilo za kakovostno mleko iz Slovenije

Dandanes lahko v trgovinah najdemo mnogo vrst mleka in mlečnih izdelkov. Ste se že kdaj znašli v položaju, ko niste vedeli, katerega izbrati? Katere kontrole stojijo za različnimi označbami in kaj nam te resnično zagotavljajo? Kupci se mnogokrat v poplavi…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Sir: bogastvo, ki ga poznamo že 5000 let

Ljudje so poznali sir že pred 5000 leti, vendar pa so si v davni preteklosti zaradi zapletene proizvodnje sir lahko privoščili le premožni. Šele v srednjem veku je postal dostopen tudi drugim slojem prebivalstva, predvsem na področju današnje Italije, Francije,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem