Lokalna samooskrba

Lokalna trajnostna oskrba s hrano predstavlja lokalno pridelano in predelano hrano, ki je fizično in cenovno dostopna lokalnemu prebivalstvu ter porabljena na lokalnih trgih – “od njive do krožnika v lokalnem okolju”.

Lokalna samooskrba v Sloveniji

Trenutno Slovenija z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih, zato je zagotavljanje hrane lokalnemu prebivalstvu s trajnostnim izkoriščanjem domačih proizvodnih virov ključnega pomena. Stopnja samooskrbe v Sloveniji je:

  • Za živalske proizvode je stopnja samooskrbe precej višja kot za rastlinske.
  • Posebno nizko stopnjo samooskrbe sta v obdobju med 2001 in 2010 izkazovali bilanci zelenjave (31% leta 2010) in žit (56% leta 2010).
  • Nad 80% je v povprečju znašala stopnja samooskrbe v bilancah mesa in jajc.
  • Samooskrba s krompirjem je po letu 2004 začela padati, in sicer zaradi precej zmanjšane pridelave. Leta 2010 je znašala 63 %.

Več o samooskrbi v Sloveniji v raziskavi Ministrstva za kmetijstvo.

Zakaj je lokalna samooskrba pomembna

Zadostna lokalna pridelava, predelava in poraba hrane je pomembna predvsem zaradi:

  • zagotavljanja državne varnosti za obdobje ekonomskih kriz;
  • zmanjšanja odvisnosti od zunanje trgovine, kar je pomembno predvsem v času motene globalne oskrbe;
  • urejenosti in obdelanosti podeželja;
  • ohranjanja delovnih mest na podeželju in v živilsko predelovalni industriji;
  • zmanjšanja revščine in družbene neenakosti;
  • varovanja okolja (dolgi transporti živil, prispevajo k povečani porabi fosilnih goriv, hrupu in onesnaženju zraka, povečani uporabi embalaže in dodajanju umetnih barvil ter konzervansov živilom);
  • izboljšanja zdravja prebivalstva kot posledica uživanja s stališča prehranske vrednosti kakovostnejše hrane (višja hranilna vrednost, višja vsebnost vitaminov) in trajnejšega zagotavljanja virov živil ter posledično manjše možnosti deficita določenih mikrohranil v prehrani.

Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem