Koliko slovenskega je v litru mleka, ki ga kupimo?

Ko boste kot potrošnik naslednjič stali pred založenimi policami z mlečnimi izdelki, pomislite, da ob nakupu mleka pijete iz slovenskega mlečnega vrelca.

Lani so slovenski kmetje prodali dobrih 553 milijonov litrov svežega kravjega mleka in kot kaže, se jim ni bati za odkup, saj slovenske mlekarne vneto vlagajo v razvoj. Za potrošnike je zanimivo predvsem dejstvo, da največje slovenske mlekarne za svoje mlečne izdelke uporabljajo izključno slovensko mleko.

Kupovati kakovostno, zdravo, slovensko ali poceni

Prireja kravjega mleka je ena najpomembnejših proizvodnih usmeritev slovenskega kmetijstva. Je del življenja vseh nas, ki živimo na našem malem geografskem prostoru. Dejstvo je, da so slovensko mleko in slovenski mlečni izdelki zelo kakovostni. Kakovost mleka lahko opišemo z različnimi lastnostmi: kemijskimi, fizikalnimi, mikrobiološkimi, prehranskimi in tudi okuševalnimi. Le mleko, ki ima odlično kemijsko sestavo, primerno število mikroorganizmov in somatskih celic (to so obrambne celice organizma, ki nakazujejo na zdravje živali), dober okus, zadovoljivo obstojnost, visoko prehransko vrednost ter nima patogenih bakterij in tujih snovi, ki znižujejo njegovo kakovost, se lahko predela v kakovostne mlečne izdelke.

Kupovati slovensko NI bistveno dražje

Poraba mleka za prehrano je v letu 2013 v Sloveniji znašala 214 kg mleka na prebivalca. Če bi potrošnik na primer kupoval najcenejše mleko po ceni 0,60 evra za liter (upoštevati moramo še kuponske ugodnosti trgovcev, ki včasih maloprodajno ceno znižajo tudi za 20 odstotkov), bi v enem letu za to porabil 128,40 evra. Če pa bi kupoval slovensko mleko po ceni 0,72 evra za liter, bi v povprečju na mesec porabil le 2,14 evra več.

S tem ko posameznik kupi slovensko mleko, skrbi za svoje zdravje pa tudi za vse člene v verigi: rejce, zadruge in mlekarne. Veliki trgovci naj bi tudi stalno izboljševali dogovore s slovenskimi dobavitelji ter povečevali delež slovenskih izdelkov na svojih policah. To kaže na to, da se slovenski potrošniki zavedamo tako pomena kakovostih živil kot tudi potrošnje nacionalnih dobrin.

S tem ko povprašujemo in kupujemo izključno slovensko, sporočamo trgovcem in pridelovalcem, da si želimo in podpiramo domače. S slovenskim mlekom slovenskih mlekarn bomo s takim razmišljanjem in ravnanjem še naprej lahko uživali 100-odstotno slovensko zdravje.


Sorodni članki

Nina Dolenc o pomenu znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI

Vas zanima, kakšne so prednosti znaka »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, kaj nam zagotavlja in zakaj so ti izdelki kvalitetnejši? Odgovore na vsa ta vprašanja nam je zaupala Nina Dolenc iz kmetije Dolenc pri Radovljici.https://www.youtube.com/watch?v=N_dpx1CbQ9w&t=39sFjbE

Več...

Monika Ravnik o tem, kaj pomeni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI

Nekatere mlečne izdelke, ki spadajo v shemo »Izbrana kakovost«, lahko najdemo označene z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI. Z Moniko Ravnik, predsednico Združenja kmečkih sirarjev smo se pogovarjal o tem, kaj nam zagotavljajo izdelki izbrane kakovosti z…

Več...

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem