Koliko slovenskega je v litru mleka, ki ga kupimo? | Mleko, Odkup mleka | Zgodbe o naši super hrani

Koliko slovenskega je v litru mleka, ki ga kupimo?

Ko boste kot potrošnik naslednjič stali pred založenimi policami z mlečnimi izdelki, pomislite, da ob nakupu mleka pijete iz slovenskega mlečnega vrelca.

Lani so slovenski kmetje prodali dobrih 553 milijonov litrov svežega kravjega mleka in kot kaže, se jim ni bati za odkup, saj slovenske mlekarne vneto vlagajo v razvoj. Za potrošnike je zanimivo predvsem dejstvo, da največje slovenske mlekarne za svoje mlečne izdelke uporabljajo izključno slovensko mleko.

Kupovati kakovostno, zdravo, slovensko ali poceni

Prireja kravjega mleka je ena najpomembnejših proizvodnih usmeritev slovenskega kmetijstva. Je del življenja vseh nas, ki živimo na našem malem geografskem prostoru. Dejstvo je, da so slovensko mleko in slovenski mlečni izdelki zelo kakovostni. Kakovost mleka lahko opišemo z različnimi lastnostmi: kemijskimi, fizikalnimi, mikrobiološkimi, prehranskimi in tudi okuševalnimi. Le mleko, ki ima odlično kemijsko sestavo, primerno število mikroorganizmov in somatskih celic (to so obrambne celice organizma, ki nakazujejo na zdravje živali), dober okus, zadovoljivo obstojnost, visoko prehransko vrednost ter nima patogenih bakterij in tujih snovi, ki znižujejo njegovo kakovost, se lahko predela v kakovostne mlečne izdelke.

Kupovati slovensko NI bistveno dražje

Poraba mleka za prehrano je v letu 2013 v Sloveniji znašala 214 kg mleka na prebivalca. Če bi potrošnik na primer kupoval najcenejše mleko po ceni 0,60 evra za liter (upoštevati moramo še kuponske ugodnosti trgovcev, ki včasih maloprodajno ceno znižajo tudi za 20 odstotkov), bi v enem letu za to porabil 128,40 evra. Če pa bi kupoval slovensko mleko po ceni 0,72 evra za liter, bi v povprečju na mesec porabil le 2,14 evra več.

S tem ko posameznik kupi slovensko mleko, skrbi za svoje zdravje pa tudi za vse člene v verigi: rejce, zadruge in mlekarne. Veliki trgovci naj bi tudi stalno izboljševali dogovore s slovenskimi dobavitelji ter povečevali delež slovenskih izdelkov na svojih policah. To kaže na to, da se slovenski potrošniki zavedamo tako pomena kakovostih živil kot tudi potrošnje nacionalnih dobrin.

S tem ko povprašujemo in kupujemo izključno slovensko, sporočamo trgovcem in pridelovalcem, da si želimo in podpiramo domače. S slovenskim mlekom slovenskih mlekarn bomo s takim razmišljanjem in ravnanjem še naprej lahko uživali 100-odstotno slovensko zdravje.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem