Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla | Meso | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v Sloveniji, višjo kakovost mesa zaradi kakovostne krme in krajših transportnih poti, kar se redno (vsaj enkrat letno) kontrolira s strani certifikacijskih organov. Toda kako kot potrošniki vemo, da smo v trgovini zares kupili izdelek s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z namenom, da razrešimo to uganko, smo se sprehodili po eni izmed trgovin in preverili sledljivost piščančjega in govejega mesa.

1. Meso, ki ima znak »izbrana kakovost – Slovenija«, lahko prepoznate že v vitrini mesnice. Znak je jasno naveden na etiketi, ki jo lahko vidite pred vsakim mesnim izdelkom.

Goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” v trgovini.

Perutninsko meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” v trgovini.

   

2. Tudi predpakirano meso mora imeti na embalaži na razvidnem mestu znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ko vam trgovec v mesnici preda zapakirano meso, na nalepki tudi jasno vidite, da kupujete meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, označeno s kratico IK.

Oznaka “izbrana kakovost – Slovenija” na etiketi

4. Da kupujete meso »izbrana kakovost – Slovenija«, pa vam bo ne nazadnje potrdil tudi račun, na katerem mora biti poleg imena izdelka zapisana kratica IK.

Znak, da je artikel “izbrana kakovost – Slovenija”, na računu.

                                  

Videli smo, da je v trgovini precej lahko ugotoviti, kakšno meso kupujemo. Toda vsak mesni izdelek mora prestati najrazličnejše kontrole, preden ga lahko v trgovinah označijo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Kakšna je torej pot, ki jo mesni izdelki prehodijo od rejca do trgovine?

Vsi izdelki, označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, so podvrženi rednim notranjim in zunanjim kontrolam. Neodvisni certifikacijski organi enkrat letno obiščejo tako rejce kot predelovalne obrate in jim v primeru pozitivno opravljene kontrole izdajo certifikat, ki jim omogoča, da njihovi izdelki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. »Namen certificiranja je, da zagotovimo sledljivost od rejca do končnega kupca. Vsi členi verige so tesno povezani in prav vsi morajo imeti certifikat “izbrana kakovost – Slovenija”,« pravi Marko Majer, vodja oddelka za certificiranje prehrambnih izdelkov družbe Bureau Veritas.

G. Marko Majer nam je zaupal tudi, na kakšen način kontrolirajo trgovce, da ne pride do mešanja mesa »izbrana kakovost – Slovenija« s tistim, ki ni certificirano: »Pri trgovcih vedno preverjamo sledljivost, ločevanje in označevanje. Začnemo pri vhodu mesa in mesnih proizvodov “izbrana kakovost – Slovenija”, kjer preverimo vhodno dokumentacijo, veljavne certifikate ter vnos podatkov v IT-sistem. Če v maloprodaji prodajajo nepredpakirano sveže meso “izbrana kakovost – Slovenija”, preverimo sistem ločevanja v vseh korakih (skladiščenje, morebitno dodelavo oz. predelavo ter prodajo na postrežnem mestu). Preverjamo tudi označevanje proizvodov, tako predpakiranih kot tudi nepredpakiranih, saj morajo vse maloprodajne enote, kjer se prodaja meso “izbrana kakovost – Slovenija”, imeti nameščeno tudi ustrezno oznako. Nato preverimo, ali so v IT-sistem maloprodaje vnesene dodatne identifikacijske številke za meso “izbrana kakovost – Slovenija”, pomembno pa je tudi, da je meso dodatno označeno na računih. Da pa potrdimo ustreznost izvedbe postopkov, preverimo tudi masno bilanco.«

Vsak predelovalni obrat ter obrat prodaje na drobno mora torej imeti sistem, ki zagotavlja povezavo med nabavo in prodajo mesa. Predelovalni obrati morajo obvezno evidentirati informacije o izvoru, ki jih nato posredujejo upravljavcem obratov v nadaljnjih stopnjah predelave mesa. Namen označevanja mesa je torej, da omogoča njegovo sledljivost po vseh fazah.

Koraki sledljivosti mesnih izdelkov od trgovine do rejca živali so torej naslednji:

  1. prevzemno mesto trgovine
  2. centralno skladišče trgovine
  3. prevoz iz predelovalnega obrata v centralno skladišče trgovine
  4. mesno predelovalni obrat
  5. zadruga
  6. rejec

Sledljivost mesa, označenega z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, je torej za potrošnika zelo enostavna. V trgovinah moramo biti torej le pozorni na ustrezno označbo, ki nam zagotavlja, da je bilo meso ustrezno kontrolirano oz. certificirano, to pa nam hkrati pove, da so bili vsi koraki sledljivosti od rejca s certifikatom pa vse do trgovine s certifikatom pod strogim nadzorom.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem