Kako izbrati pravo meso za piknik | Meso | Priporočila za uporabo v kuhinji

Kako izbrati pravo meso za piknik

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila žival rejena. Meso slovenskih rejcev je izjemno kakovostno. 

Slovenski živinorejci porabijo najmanj antibiotikov

Slovenski živinorejci se lahko pohvalijo, da se po porabi antibiotikov skupaj s Švedi in Norvežani uvrščajo na sam rep evropske lestvice. V Sloveniji tako porabijo 22,4 mg antibiotikov na kilogram mesa, medtem ko jih na primer v Španiji porabijo kar 317 mg. Na Madžarskem, od koder uvozimo večino puranjega mesa, je poraba antibiotikov 230 mg. Tudi Avstrija, ki nam je večkrat za vzgled, ima porabo dvakrat višjo od Slovenije. Manjša poraba antibiotikov pomeni boljšo, bolj sonaravno rejo in v osnovi bolj zdrave živali. Največ koristnih snovi seveda vsebuje meso tistih živali, ki so se pasle.

Zato bodimo pri nakupu pozorni, da kupujemo kakovostno meso, ki je lokalnega izvora. Na pikniku ga ne pozabite uživati skupaj z zelenjavo, saj njene vlaknine pomembno vplivajo na zdravje črevesja. 

Katero vrsto mesa izbrati

Govedina

Meso mladega goveda je živahno rdeče barve in je v primerjavi z mesom starega goveda mehkejše in sočnejše – zato je tudi njegova priprava enostavnejša. Govedina je bogata z železom, cinkom, fosforjem in bakrom. Pri njeni pripravi dobro odstranite maščobo. Za peko na žaru izberite meso s hrbtnega dela, ledij ali reber.

zar

Svinjina

Svinjina lokalne pridelave je mehka in zaradi tega visoko cenjena. Najbolj okusna je, ko jo pripravimo na žaru. Za peko sta najprimernejša gnjat in zarebrnica.

Pogosto slišimo, da je svinjina težko prebavljiva. To ni res, saj je enako hitro prebavljiva kot teletina, govedina in meso drobnice. Res pa je, da telo porabi več časa za prebavo suhega, prekajenega in zamaščenega mesa. Počasi prebavlja tudi predolgo kuhano ali preveč zapečeno meso.

Perutnina

To je meso piščanca, purana, rac in gosi. Je zelo pusto in bogato z beljakovinami, zato je priljubljeno v shujševalnih dietah. Ima veliko vitamina B. Puranje meso je odličen vir selena, ki je pomemben za delovanje ščitnice. Na žaru ne smejo manjkati piščančja bedrca in prsi. Pri peki v pečici pa ga lahko pečemo v enem kosu, saj tako najbolje zadrži sokove.

Jagnjetina

To je meso jagenjčka, mlajšega od enega leta. Ker vsebuje veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov, je izjemno primerno za ljudi, ki hujšajo.

Mleto meso

Zelo priljubljeno je tudi mleto meso, ki je hitreje pečeno kot meso v kosih. Gre pravzaprav za mišično meso, zmleto v mesoreznici. Lahko ga dobimo iz jagnjetine, govedine, teletine, svinjskega ali piščančjega mesa. Izognite se pakiranemu mletemu mesu in ga dajte raje zmleti na licu mesta – samo tako boste zares vedeli, kaj je v njem.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem