Gospodinjenje na ekološko osveščen način

Kar je ekološko, ni nujno drago. Z majhnimi spremembami v smeri varovanja okolja lahko veliko naredite tudi za svojo denarnico. Začnite v tistem delu doma, kjer nastaja največ odpadka in s tem možnosti za izboljšave – v svoji kuhinji.

Ali pogosto zavržete hrano, ki jo skuhate? Če je odgovor pritrdilen, je to jasen znak, da morate začeti kuhati manjše porcije. Eno največjih okoljskih težav predstavlja tudi kopičenje plastične embalaže. Opustite plastične vrečke in se po nakupih odpravite z vrečko iz blaga. Hrane ne shranjujte v plastični embalaži, saj vanjo sprošča škodljive kemikalije. Uporabljajte embalažo, ki jo lahko reciklirate (posode iz stekla, nerjavečega jekla). Posodo pomivajte z biorazgradljivimi gobami, ki so primerne za kompostiranje. Uporabljajte biorazgradljive detergente, čiščenja pa se lahko lotite tudi z domačim čistilom iz sode bikarbone ali kisa.

Varčujte z vodo

Izogibajte se uporabi manjše količine tople vode, če lahko uporabite hladno. Med čakanjem, da jo segreje električni grelnik, iz pipe namreč priteče vsaj liter hladne vode. Če desetkrat na dan uporabite toplo vodo, se v enem letu v zrak izpusti dvesto kilogramov toplogrednih plinov. Posode ne pomivajte pod tekočo vodo. Odtok zamašite s čepom, napolnite korito in posodo umijte v njem.

Kompostirajte!

Če imate vrt, seveda. S kompostom boste izboljšali prst, vaš pridelek pa bo polnejšega okusa. Organski odpadek, ki se nabere pri vsakem kuhanju , vse leto zbirajte v kompostniku. Postavite ga v zavetje in na senčno stran vrta. Imeti mora stik s tlemi in biti primerno prezračen. Kompost, ki nastane po dveh ali treh mesecih, je primeren za spomladansko gnojenje in zastiranje. Tisti, ki nastane po pol leta, je primeren za uporabo po celotnem vrtu vse leto.

Lokalna hrana je bolj zdrava in ekološka

Bliže kot je pridelana, bolj je hrana zdrava in tudi ekološka. Pot, ki jo je naredilo grozdje iz Čila, ki ste si ga nemara privoščili pozimi, namreč močno obremenjuje okolje. Hrana, ki prepotuje ogromne razdalje, vsebuje konzervanse in pesticide. Zato čim večkrat kupite lokalno in sezonsko hrano – s tem ne boste podprli samo lokalnega kmeta, ampak naredili veliko tudi za svoje zdravje.


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati? Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in…

Več...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem