GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata »Izbrana kakovost« družbi MDK | Izbrana kakovost, Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata »Izbrana kakovost« družbi MDK

Odvzem certifikata “izbrana kakovost” družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen signal vsem proizvajalcem, ki so prav tako vstopili v to shemo, da bodo vedno v prvi vrsti skrbeli za zagotavljanje izpolnjevanja zahtev iz te sheme kot tudi ščitili ostale certificirane proizvajalce mesa z označbo »izbrana kakovost«, ki se držijo vseh pravil te sheme. 

Slovenski mesno predelovalni obrati, ki so se odločili za vstop v shemo »izbrana kakovost«, se lahko certificirajo posamezno ali kot člani skupine proizvajalcev. MDK se je odločil za certificiranje preko skupine proizvajalcev – GIZ-a mesne industrije Slovenije, ki je tudi nosilec certifikata. GIZ Mesne industrije Slovenije se je zato včeraj na izredni seji odločil, da je potrebno zaradi začasne ustavitve proizvodnje in do ureditve razmer, MDK odvzeti tudi certifikat »izbrana kakovost«. Pristojnemu certifikacijskemu organu bodo tako poslali uradni poziv za umik MDK iz seznama certificiranih proizvajalcev “izbrane kakovosti”, ki so navedeni v prilogi certifikata GIZ mesne industrije Slovenije. 

»Ker je bila družbi izdana odločba Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o začasnem zaprtju obrata, je GIZ Mesne industrije kot nosilec skupinskega certifikata za goveje meso dolžan ukrepati v skladu z veljavno specifikacijo za meso in nosilcu dejavnosti, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, odvzeti certifikat “izbrana kakovost”, so v sporočilu za javnost zapisali v GIZ Mesne industrije Slovenije. 

V GIZ mesne industrije obžalujejo ugotovljene nepravilnosti v obratu MDK v Ljubljani in zagotavljajo, da razmere v družbi MDK niso odraz splošnega stanja v slovenski mesni industriji. »Varnost in kakovost hrane je temeljna pravica, ki smo jo proizvajalci dolžni brezpogojno zagotavljati potrošnikom« menijo v GIZ mesne industrije.


Sorodni članki

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. Poglejte ideje, kaj pripraviti iz njih.Pečkarji nas s plodovi…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem