Emilija Pavlič, gospa s polno skledo preprostih kuharskih nasvetov | Zgodbe o naši super hrani

Emilija Pavlič, gospa s polno skledo preprostih kuharskih nasvetov

Emilija Pavlič v nekaj trenutkih očara s preprostimi nasveti za kuhanje, ki jih mimogrede strese iz rokava. Na začetku ji je bilo kuhanje prava muka, poklic ji ni dišal. Oče jo je preganjal, mama pa jo je bodrila ter ji bila za vzgled. Vztrajnost, točnost in želja po znanju so se ji sčasoma obrestovali. Po nekaj letih truda so prišli uspehi, napredovala je v vodjo kuhinje velikega hotela.

Ko kuha se počuti kot kiparka ali slikarka, ki namesto umetnih barv dodaja naravne barve živil. V kuhanju uživa, v pomivanju posode pa malo manj. Napisala in v samozaložbi izdala je že dve knjigi. Njeno življensko vodilo je pomagati otrokom, zato je obe knjigi posvetila ravno njim. Rada pa bi izdala še eno knjižico vrednot, povezanih s prehrano in opisala svojo zgodbo. Pravi, da je »želeti in sanjati dovoljeno«. Z njeno energijo zagotovo ne bo ostalo le pri željah in sanjah.

Emilija je za nas odgovorila na nekaj vprašanj ter pripravila peščico nasvetov, ki jih z veseljem delimo z vami.

Zakaj ste se odločili za izdajo knjig?

Za izdajo prve knjige »Za otroke kuhajmo zdravo« sem se odločila iz protesta. Bila sem vodja prehrane za 7 vrtcev in šolo. Ker sem se veliko izobraževala na področju prehrane otrok, sem bila prepričana, da otrokom kuhamo dobro, okusno, zdravo in dovolj za njihove potrebe. Vendar so nas nekatere vzgojiteljice in starši iz dneva v dan sekirali, da je vse narobe. In sem se odločila, naj stroka oceni moje, naše delo. Prijavila sem se na razpis Ministrstva za zdravje, ki je razpisalo natečaj za vzgojne akcije in gradiva. Na veliko presenečenje sem bila izbrana. V knjigi, ki je še po 17 letih edina take vrste v Sloveniji, sem predstavila svoje jedilnike, ki so sestavljeni po normativih – po piramidi zdrave prehrane, ki veljajo za srednjo Evropo za lahko fizično delo ali za 7 letnega otroka. Knjiga je bila zelo lepo sprejeta. Mnogim šolam in vrtcem je moja knjiga še vedno vodilo za sestavljanje uravnotežene dnevne prehrane.

Drugo knjigo »Mamica, nauči me kuhati« pa sem napisala iz veselja in zadovoljstva. Uspeh prve knjige mi je dal pogum, da sem šla v nov projekt. Zelo sem vesela in srečna, da so jo bralci, mladi in stari, zelo lepo sprejeli. Pred leti sem samo sanjala, da bi bile moje knjige prevedene v angleški jezik. Letos so se mi sanje uresničile in prevodi so zunaj.

Veliko izkušenj imate. Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo delamo ljubiteljski kuharji, in jih lahko z malo truda odpravimo?

Po mojih izkušnjah ljudje delajo največje napake, ker začnejo kuhati in peči na vroč začetek: na vroče olje, v vročo vodo, v vročo pečico, na vrel žar … Ljudje delajo zelo veliko napako, ker kuhajo v nezdravi, celo poškodovani posodi. Mnogi kuhano hrano puščajo v kovinski ali z umetnimi prevlekami prevlečeni posodi tudi po več ur, pogrevajo instant hrano, peciva, ki jih spečejo s pecilnim, jedo še naslednji dan ali ga dajo celo v skrinjo za več dni. Žal morajo tako nezdravo hrano jesti tudi otroci. Ovsene kosmiče nekateri samo čez noč namočijo v jogurt, zjutraj dodajo še kakšen sadež in jedo. Narobe – ovseni kosmiči so živilo, ki ga moramo malo namakati in kuhati vsaj 15 minut. Musliji so jed, ki jo treba kuhati vsaj dve minuti. Ljudje nismo ptički. Še eno veliko napako delajo odrasli – že majhnim otrokom ponujajo čokolado in kakav. Kakavova zrna in izdelki iz njih vsebuje poživilo teobromin, ki ga otroci ne smejo uživati. Še veliko napak je pri kuhanju, vendar jih žal tukaj ne morem vseh našteti.

Pa če pogledamo iz druge strani. Na čem temelji zdrava hrana?

Temelj zdrave dnevne prehrane so uravnoteženi dnevni obroki. Dovolj beljakovin rastlinskega in živalskega izvora, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin, kalcija, železa, kalorij …. Vse to je razvidno v moji prvi knjigi, v tabeli na strani 51. Žal mnogi izobraženi odrasli razen kalorij ne vedo, kaj pomeni uravnotežena prehrana. Vsak dan res ne zmoremo poskrbeti, da bi pokrili vsa hranila, v enem tednu pa se je treba potruditi. Če ne si nakopljemo stres. In stres na stres privede do raznih bolezni, do prezgodnje demence …

Nam bi zaupali nekaj dragocenih nasvetov za zdravo kuhanje in prehranjevanje?

  • Kuhajte iz živil in ne iz industrijsko pripravljenih ali polpripravljenih jedi.
  • Doma ali lokalno pridelana sezonska živila so zakon. Hrana skuhana iz takih živil je za naše telo zdravilo. Le verjeti je treba. Drugače bi nam narava januarja nasula vse. Če ne moremo vseh živil takoj pojesti, jih posušimo (fižol, grah, gobe, sadje), nasolimo (zelje, sardone), pasteriziramo (sadje, zelenjava). Samo ne zamrzovati.
  • Nikdar ne segrevajte olja ali masti v naprej, da se ne opečete in da ne zažgete hiše oz. stanovanja.
  • Morske ribe, rake, školjke, kalamare in sipe operite v zelo mrzli, z naravno morsko soljo osoljeni vodi. Ta sol ribe obeli, otrdi, posrka odvečno vodo in jih nekoliko konzervira, da ne zasmrdijo tako hitro.
  • Zelenjavo narežite ali naribajte (tudi čebulo in česen) in operite v vroči vodi, da se manj spahuje. Odcedite, dajte v posodo, dodajte malo vode, olja in takrat prižgite. Ko se voda povre, se zelenjava ali meso pocvre. Če pa se jed začne prijemati, kozico odmakite in vročo jed zalijte z vročo vodo, mlačno jed z mlačno, mrzlo jed pa z mrzlo vodo.
  • Fižol in druge stročnice moramo obvezno skuhati, saj so surove strupene.
  • Če nam je kuhanje tuje, je treba čimprej zapovedati glavi, da je kuhanje doma edina garancija, da nam ne bo odpovedalo srce ali še kaj hujšega.
  • Nikogar se ne bojte, kako bo ocenil vašo jed.

Več o Emiliji: www.emilijapavlic.si


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem