Ekološka pridelava in dobro počutje živali na kmetiji Pr’ Končovc

Ekološka kmetija Pr’Končovc je v soboto, 21.9., odprla svoja vrata in obiskovalci so si lahko ogledali kmetijo, živali na paši, njihov travniški sadovnjak ter spoznali, kako se kuha žganje.

Na kmetiji so imeli priložnost preizkusiti okusne domače tradicionalne jedi, kot so žganci iz različnih vrst moke, medeno pecivo, matevž, pečenice, krompirjeva kaša ipd. Kot je v uvodnem govoru pojasnil gospodar kmetije Aleš Kristan zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov že od krme in paše naprej.

»Imamo sadno drevje starejših sort, ki je bolj odporno na škodljivce, zato ga ni potrebno škropiti, šparglje in drugo zelenjavo ne gnojimo z umetnimi gnojili in ne škropimo s fitofarmacevtskimi sredstvi, temveč plevel mehansko odstranimo. To pa se pozna tudi pri čebeljih družinah, ker namreč nimamo nobenih pomorov čebel.«

Pri predelavi mesa zagotavljajo kakovost s tem, da ne uporabljajo nobenih drugih konzervirnih sredstev razen soli.

Na kmetiji pridelujejo tudi zelenjavo, za katero imajo  ekološki certifikat. Kakovost pridelane zelenjave zagotavljajo z naravnim gnojilom oziroma hlevskim gnojem, ki predstavlja enega od predpisov za doseganje standardov ekološke pridelave.

Dan odprtih vrat na ekološki kmetiji Pr'Končovc

Obiskovalcem kmetije pa je Aleš Kristantudi pojasnil, kateri so tisti pogoji, ki so potrebni za rast kvalitetnih pridelkov in predelavo vrhunskih izdelkov.

»Za odličen pridelek skrbimo z naravnimi gnojili, medtem ko je za kakovost mesa ključno počutje živali. Zato se naše govedo v toplejših mesecih pase na travnikih, pozimi pa so v hlevu s prosto rejo in izpustom, tako da se celo leto lahko gibajo. Hkrati jih hranimo izključno s senom lastne predelave.«


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati? Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in…

Več...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem