Ekološka pridelava in dobro počutje živali na kmetiji Pr' Končovc | Ekološko | Zgodbe o naši super hrani

Ekološka pridelava in dobro počutje živali na kmetiji Pr’ Končovc

Ekološka kmetija Pr’Končovc je v soboto, 21.9., odprla svoja vrata in obiskovalci so si lahko ogledali kmetijo, živali na paši, njihov travniški sadovnjak ter spoznali, kako se kuha žganje.

Na kmetiji so imeli priložnost preizkusiti okusne domače tradicionalne jedi, kot so žganci iz različnih vrst moke, medeno pecivo, matevž, pečenice, krompirjeva kaša ipd. Kot je v uvodnem govoru pojasnil gospodar kmetije Aleš Kristan zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov že od krme in paše naprej.

»Imamo sadno drevje starejših sort, ki je bolj odporno na škodljivce, zato ga ni potrebno škropiti, šparglje in drugo zelenjavo ne gnojimo z umetnimi gnojili in ne škropimo s fitofarmacevtskimi sredstvi, temveč plevel mehansko odstranimo. To pa se pozna tudi pri čebeljih družinah, ker namreč nimamo nobenih pomorov čebel.«

Pri predelavi mesa zagotavljajo kakovost s tem, da ne uporabljajo nobenih drugih konzervirnih sredstev razen soli.

Na kmetiji pridelujejo tudi zelenjavo, za katero imajo  ekološki certifikat. Kakovost pridelane zelenjave zagotavljajo z naravnim gnojilom oziroma hlevskim gnojem, ki predstavlja enega od predpisov za doseganje standardov ekološke pridelave.

Dan odprtih vrat na ekološki kmetiji Pr'Končovc

Obiskovalcem kmetije pa je Aleš Kristantudi pojasnil, kateri so tisti pogoji, ki so potrebni za rast kvalitetnih pridelkov in predelavo vrhunskih izdelkov.

»Za odličen pridelek skrbimo z naravnimi gnojili, medtem ko je za kakovost mesa ključno počutje živali. Zato se naše govedo v toplejših mesecih pase na travnikih, pozimi pa so v hlevu s prosto rejo in izpustom, tako da se celo leto lahko gibajo. Hkrati jih hranimo izključno s senom lastne predelave.«


Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Ekološko + lokalno na Zemljevidu ponudnikov lokalno pridelane hrane

Na portalu Naša super hrana lahko najdete zemljevid slovenskih ponudnikov lokalne hrane v vašem okolju https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane. Na zemljevidu lahko iščete po različnih kategorijah hrane in kriterijih. Tako lahko poiščete lokalne pridelovalce mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja ali mesnih izdelkov v svoji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem