Dorčijevi heroji

Kako se lahko še tak začetnik s pomočjo mobilnega telefona prelevi v prvovrstnega vrtnarja

“Zrasli smo ob dobri, domače pridelani zelenjavi svojih staršev,” so zapisali avtorji projekta na svoji spletni domeni Posadi.si. “Sedaj bi enako dobro radi pridelali sami. A ko enkrat začneš, ugotoviš, da stvari niso niti približno tako preproste kot doma. V lončku več tednov pridno vzgajaš svojo prvo baziliko, jo presadiš ven, nakar se v enem tednu posuši.” Je to razlog za obup? Za to mlado ekipo nikakor! Ko so preboleli svoje prve vrtičkarske poraze, so sklenili napisati preprost in koristen program, ki zna vsak zelenjadarski poraz v eni sami sezoni spremeniti v zmago.

Ideja je preprosta in ima gotovo znaten potencial. Gre za vrtnarsko aplikacijo za mobilne telefone, ki uporabniku na terenu omogoča takojšen in pregleden dostop do vseh podatkov za uspešno kmetovanje. V resnici sploh ne gre več samo za idejo, saj naj bi si aplikacijo na svoje pametne telefone naložilo že več kot 4000 ljudi, od katerih jo redno uporablja nekje 2700. Osnovno ogrodje počiva na setvenem koledarju Marije Thum, s tem da aplikacija uporabniku ves čas omogoča vnašanje lastnih pripomb in popravkov v posamezni vrtnarski cikel. Programček vsebuje pisano paleto informacij – od vsega, kar je potrebno za uspešno gnojenje, do analiz različnih vrst tal, za nameček pa še splošne nasvete o gojenju štiridesetih najbolj priljubljenih rastlin pri nas. Pri slednjih so se avtorji oprli na opus priznane strokovnjakinje za zelenjadarstvo Miše Pušenjak, ki občasno svetuje tudi obiskovalcem našega portala v rubriki Moj kvadratni meter. A to še ni vse. Aplikacija ves čas skrbi za dobro obveščenost glede vremena, uporabniki pa dobijo za povrh še dostop do živahnega foruma, kjer na njihova vprašanja poleg drugih uporabnikov odgovarjajo tudi strokovnjaki Kmetijske svetovalne službe Slovenije.

Seveda ne gre za prvi tovrstni vrtnarski program za mobilne telefone na svetu, a njegovi ustvarjalci pravijo, da dobi uporabnik pri njih na enem mestu več podatkov kot pri konkurenci. Tudi sama ekipa, ki je zasnovala ta pestri in izčrpni mobilni leksikon vrtnarstva, je silno pestra. Večina članov šteje nekje med 30 in 35 let, v njihovih vrstah pa najdemo pravnika, inženirja elektrotehnike, doktorja informacijskih in komunikacijskih tehnologij, magistra računalništva in meteorologinjo z doktoratom iz fizike. Projekt je s časom dobil celo svojo maskoto – veseljaški rdeči paradižnik Dorči, ki uporabnikom na www.posadi.si v kratkem risanem filmčku predstavi osnovne prednosti aplikacije. Dorči, mimogrede, je skrajšano ime za svetega Izidorja, legendarnega zavetnika kmetov in kmečkega stanu.

Pomemben podatek je, da je uporaba aplikacije Posadi.si povsem brezplačna. Kdorkoli jo lahko najde na spletu in namesti na svoj mobilni telefon ter jo potem po mili volji uporablja. Avtorji so jo namreč razvili izključno v svojem prostem času. A ker je takoj na začetku naletela na tako topel in množičen odziv, so se odločili, da bodo uporabnike zaprosili za kak prostovoljni prispevek, ki bi ga lahko vložili v razširitev in izboljšavo programa.

Mlada ekipa ne skriva svoje ambicioznosti. Eden od ciljev je prenos aplikacije na spletno stran, kjer bodo imeli dostop do nje tudi tisti, ki nimajo pametnih telefonov. Nadalje so se avtorji namenili še dopolniti bogato bazo informacij in nasvetov ter vgraditi poseben model za optimalno namakanje, ki bo uporabnika sproti opozarjal, če bo s preredkim zalivanjem zanemarjal svoje kaleče varovance. Ob vsem tem je v načrtu tako grafična kot vsebinska posodobitev, prej ko slej pa tudi prevod in preboj v tujino, za začetek na italijanski, nemški in angleški trg. Do naslednjega januarja so si mladi podjetneži zadali cilj 5000 rednih uporabnikov.

Avtorji so se javno zavezali, da bo aplikacija vedno ostala brezplačna, a kljub vsej mladostni vnemi bi minimalna sredstva projektu prišla še kako prav, zato so se namenili do 25. julija s spletnimi donacijami zbrati 2500 evrov. V času pisanja, slaba dva tedna pred iztekom roka, so se prebili nekje čez polovico vsote. Tudi če vsega denarja ne bodo zbrali, nameravajo aplikacijo vseeno dograjevati, le da bo pač trajalo malo dlje, saj ne bo sredstev za najemanje dodatnih programerjev.

V duhu promocije mlade slovenske kakovosti vse zelenjadarsko usmerjene bralke in bralce pozivamo, da skočijo na www.posadi.si ter se podrobneje seznanijo s projektom. Z donacijo petih evrov si lahko vsak obiskovalec prisluži status ‘podpornik’, za deset evrov postane ‘vrtni palček’, za petindvajset evrov ‘zeleni angel’, za sto evrov pa nič manj kot ‘Dorčijev heroj’! Tudi vi!


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem