Domača marmelada | Marmelada, Sadje | Priporočila za uporabo v kuhinji

Domača marmelada

Ste tudi vi med sladokusci, ki se jim pred obraz nariše podoba otroka, v kotičkih ust umazanega od sveže pripravljenih palačink z marmelado, njegove očke pa so polne iskric? Človek nehote postane nostalgičen, ko razmišlja o marmeladi. Svetleči stekleni kozarci, nalepke z vzorcem, na njih pa z lično pisavo napisano … marmelada.

Beseda marmelada naj bi izhajala iz portugalskega poimenovanja kutine – marmelo. Sadež kutine so Portugalci uporabljali pri izdelovanju priljubljenih džemov že v srednjem veku, saj ima veliko pektina in je ključen za dobro ter uspešno pripravljeno marmelado.

Kulinarična šampionka

Marmelada je odlično živilo, s katerim lahko začnemo dan, obogatimo pogostitve, izpopolnimo jedilnik športnikov in izvajamo vragolije z recepti za pecivo, torte, piškote, sladoled in gurmanske priloge k zelenjavi in mesu.

Marmelado upravičeno neskromno uporabljajo gospodinje starega kova in novih kulinaričnih šol pa tudi chefi gurmanskih, mednarodno priznanih restavracij.

Toda, če primerjamo industrijske marmelade, ki se ponujajo na trgovskih policah, embalirane v plastičnih posodah z velikim volumnom, se čar nostalgije hitro izgubi. Še posebej, ko si natančneje preberemo deklaracijo o izvoru in sestavi marmelade. Ne duha ne sluha o domačnosti ali krepčilnosti. Prepričajte se sami, ko se boste naslednjič sprehajali med trgovskimi policami.

Skrivnost domače marmelade je predvsem v tem, da ne laže

Za dobro domačo marmelado so ključne tri stvari: kakovostno, domače sadje (jabolka, hruške, kutine, marelice, maline, borovnice, jagode, limone, pomaranče, fige …), pektin oziroma naravno želirno sredstvo, ki ga vsebuje sadje (predvsem v lupini in ob plodišču), ter čista in primerna “oprema” za pripravo: kozica, lesena kuhalnica, lij ter neoporečni stekleni kozarci. Seveda pa bosta ščepec sreče in srčnost dodatni nepogrešljivi sestavini na poti do odlične marmelade. Kakršno koli “domačo” marmelado boste že okušali na obiskih, v hotelih ali gostiščih, prava marmelada vam nikoli ne laže. Narava vam v ustih pusti okus, ob katerem duša kipi od navdušenja, brbončice pa kličejo po – še.

Veliki dan – kuhamo marmelado

Za kuhanje je najbolj idealna široka in nizka posoda iz nerjaveče kovine z debelejšim dnom, dovolj velika, da jo mešanica sadja in sladkorja zapolni le do polovice. V visokih posodah se sadna kaša segreva dlje. Sadje za marmelado ne sme biti prezrelo, saj ima tako manj pektina, nezrelo sadje pa nima dovolj okusa in sadnega sladkorja, zato bo marmelada prehitro želirala. Sadje mora biti oprano, z izjemo malin in borovnic, za čistočo pa moramo poskrbeti tudi s čistimi lonci, lesenimi kuhalnicami, lijem in zajemalko. Pektin je tista snov, ki poskrbi, da se marmelada lepo zgosti. Za domačo pripravo potrebujemo samo 1 kg zelo kislih, še rahlo nezrelih, najbolje pravkar natrganih jabolk (zelo primerni sorti sta kosmač ali bobovec), dve jedilni žlici limoninega soka in tri četrtine litra vode.

Sadje, ki vsebuje veliko pektina: predvsem kisla jabolka, robidnice (brusnice, ribez, maline), kosmulje, slive, citrusi, kutine; sadje, ki vsebuje malo pektina: marelice, borovnice, češnje, fige, hruške, breskve, jagode, ananas, melone.

Vrstni red je pomemben, a brez brbotanja ne gre

Ko gospodinja pripravlja marmelado, sadju najprej doda pektin in limonin sok, nato pa ga pokuhava, da se razpusti. Tekstura sadja, ki ostane v marmeladi, je odvisna od okusa posameznika. Nekateri jo zmešajo na fino, drugi imajo spet raje koščke sadja v njej. Marmeladi se šele nato postopoma dodaja sladkor. Marmelade z domačim pektinom potrebujejo manj sladkorja.

Ves čas mora ostati malo kiselkasta. Včasih se ob kuhanju na njej naredi pena, ki vsebuje nekatere škodljive snovi, zato jo je dobro odstraniti. Ko smo jo odstranili, povišamo temperaturo do živahnega brbotanja v loncu. Včasih zna temperament marmelade prav presenetiti in umazati okolico štedilnika. Kaj moremo, brbotanje je pač ključ do odlične domače marmelade.

In kdaj veste, da je domača marmelada kuhana? Nekaj kapljic kanite na krožnik in če se naredi mrena, je to znak, da ste uspešno prišli čez ciljno črto. Pa dober tek!

Preberite še: Kako sterilizirati kozarce za hranjenje marmelade?


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem