Dan odprtih vrat na Kmetiji Štesl | Semena | Zgodbe o naši super hrani

Dan odprtih vrat na Kmetiji Štesl

V sredo, 28. 8. 2013 bo v sklopu promocije lokalne hrane potekal prvi dan odprtih vrat. Kmetijo Štesl, ki se ukvarja s pridelavo buč z ročnim obiranjem semen in pridobivanjem 100% čistega nerafiniranega bučnega olja, bo obiskal minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan.

V sklopu promocije lokalne hrane bodo v mesecu septembru in oktobru v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci potekali dnevi odprtih vrat, kjer se bodo lahko potrošniki z obiskom kmetije, predelovalnega obrata ali zadruge, na lastne oči prepričali o kakovosti lokalno pridelane hrane in pobliže spoznali verigo »od vil do vilic«.

Na prvem dnevu odprtih vrat bosta Valerija in Ernest Štesl na kmetiji, ki se nahaja v idilični vasici Gerlinci v prekmurski občini Cankova, ministru za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan predstavila pridelavo bučnega olja, pokazala nasade hrušk, vinsko trto in čebelnjak. Za kulinarično obarvan zaključek pa bosta poskrbela z degustacijo domačega bučnega in orehovega olja.


Sorodni članki

Štafeta semen za svetlo prihodnost samooskrbe

Gibanje Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen je vseslovensko gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen in sadik zelenjave, sadnih vrst, poljščin, zelišč in sadnih vrst v Sloveniji ter povečanje samooskrbe s sonaravno pridelano hrano. Pogovarjali…

Več...

Projekt Semenjalnica za pridelavo ekoloških semen

Uspešno se je zaključil projekt »Semenjalnica«, namenjen večji samooskrbi z ekološkimi semeni. V okviru pobude so ekološki kmetje v dveh letih pridelali okoli 700 kilogramov ekoloških semen. Projekt Semenjalnica se je osredotočil na vzpostavitev lokalne pridelave ekoloških semen, s posebnim…

Več...

Pomen uporabe certificiranega semena

Zloženka - Pomen uporabe certificiranega semena [PDF] Kaj je certificirano seme? Uradno potrjeno ali certificirano seme kmetijskih rastlin je pridelano in dodelano po predpisanih postopkih in pod uradnim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov. Postopki certificiranja semena temeljijo na strokovno utemeljenih in…

Več...

Gojimo domače sorte!

Pot do lokalno pridelane hrane je pot skrbno izbranega semena. V času setve, ki je za večino priljubljenih rastlinskih vrst v prvi polovici koledarskega leta, je na mestu premislek o uporabi semena domačih sort. Avtohtone, domače in tradicionalne sorte so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem