Cink – spregledan steber našega imunskega sistema

Ob omembi imunskega sistema največkrat pomislimo na vitamin C, na cink pa verjetno redko ali nikoli. S tem delamo kemijskemu elementu z znakom Zn veliko krivico. Prisoten je namreč pri vseh vitalnih procesih organizma. Potreben je za rast in razvoj telesa, sodeluje pri nevroloških in reproduktivnih funkcijah, celjenju ran, pravilnem delovanju imunskega sistema in še mnogih drugih procesih. Prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože.

 Dnevni vnos cinka

Priporočen dnevni vnos cinka se giba med 7 in 10 mg, pri čemer je potreba po cinku pri moških nekoliko večja kot pri ženskah. Večje potrebe po cinku imajo predvsem najstniki, nosečnice in ženske, ki dojijo.

Potrebo po cinku zelo učinkovito zadovoljimo z uživanjem živil živalskega izvora, saj je biorazpložljivost cinka v teh živilih boljša.

Pomanjkanje cinka

Do pomanjkanja cinka pride predvsem pri ljudeh, ki se izogibajo uživanju živil živalskega izvora. Pri vegetarijancih se lahko potrebe po tem mineralu povečajo za kar 50 odstotkov, saj njihova prehrana vsebuje veliko fitinske kisline, ki zavira absorpcijo cinka.

 

 

V katerih živilih najdemo cink

Najbogatejši s cinkom so ostrige, meso, morski sadeži, stročnice, oreški in razna semena. Poleg tega pa lahko cink najdemo tudi v jajcih, nekaterih žitih in mlečnih izdelkih.

Lokalna pridelava in predelava

Zdravju koristno prehranjevanje in oskrba s cinkom bosta še boljša, če bomo posegali po lokalno prirejenem in predelanem mesu ter mleku in mlečnih izdelkih, saj so boljše kvalitete zaradi načina krmljenja in oskrbe živali.


Sorodni članki

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...

Kdaj je goveje meso zares slovensko

Shema »izbrana kakovost«, ki poleg perutninskega mesa vključuje tudi goveje, se je v Sloveniji začela uveljavljati decembra 2016. Ker gre za razmeroma mlado shemo kakovosti, je sektor za meso pri pripravi zahtev za specifikacijo uvedel t. i. prehodno obdobje za…

Več...

Posebnosti proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji, že v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo oziroma predelavo oziroma kakovost…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem