Češnje “pokajo” od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na svojem vrtu.

Obstaja veliko sort češenj. Njihovi plodovi so lahko rumeni, različnih odtenkov rdeče, dvobarvni, črni ter raznih velikosti in oblik. Nekatere sorte so bolj grenke, druge sladke. Najzgodnejših se razveselimo konec maja, na najpoznejše pa moramo čakati do začetka julija. Ne glede na razlike med sortami bi se lahko strinjali, da imajo vse zrele češnje enako lastnost – vse so dobre. In zdrave.

Zmanjšujejo tveganje za bolezni in lajšajo spanec

V plodovih češnje se poleg vitaminov in mineralov skrivajo tudi različni antioksidanti, ki varujejo imunski sistem – krepijo zdravje in zmanjšujejo tveganje, da zbolimo. Antocianini zavirajo rast rakavih celic in pri različnih boleznih delujejo kot kemoterapevtiki. Največ jih vsebujejo kisle češnje.

V češnjah so v majhnih količinah prisotni tudi melatonin, triptofan in serotonin – antioksidanti, ki izboljšujejo spanec.

Izkoristite edinstveno kombinacijo hranilnih snovi, ki jih vsako sezono prinesejo češnje. Najbolj zdravju koristne so lokalno pridelane. Prepoznate jih po bleščečem plodu in zelenkastem, neposušenem peclju.

Hranilna vrednost v 100 g češenj

Energijska vrednost63 kcal
Ogljikovi hidrati16,1 g
Prehranska vlaknina2,1 g
Beljakovine1,06 g
Maščobe0,2 g
Antocianini350–400 mg
Vitamin B1 (tiamin)0,03 mg
Vitamin B2 (riboflavin)0,04 mg
Vitamin B6 (piridoksin)0,049 mg
Vitamin C7 mg
Folat4 µg
Železo0,36 mg
Kalcij13 mg
Kalij222 mg

S češnjami nad kilograme in bolečine

Jejte češnje in laže boste shujšali. 100 gramov češenj ima samo 63 kalorij. Vsebujejo veliko vode ter vitamine B-kompleksa, ki prispevajo k sproščanju energije pri presnovi. Pektin in vlaknine v njih povečujejo občutek sitosti. Po nekaterih študijah naj bi antocianini v kislih češnjah pomagali pri odpravljanju maščobnih blazinic na trebuhu.

Raziskovalci so ugotovili, da je uživanje kislih češenj povezano z blaženjem bolečin in vnetij. Dokazano je, da lahko uživanje soka kislih češenj med naporno fizično aktivnostjo pripomore k zmanjšanju poškodb in bolečin v mišicah.

Vrtičkarji, tudi vi lahko imate češnjo

Če na vrtu nimate prostora za veliko drevo, lahko vzgojite manjše in češnje pobirate s tal. Treba je le izbrati pravilno kombinacijo sorte in drevesne podlage. Podlaga je spodnji del s koreninskim sistemom, na katerega se cepi izbrana sorta drevesa. Če je podlaga šibka, bo drevo, ki zraste iz nje, manj bujno. V drevesnici se pozanimajte, katere šibke podlage imajo na voljo. Seveda je pomembno tudi, da se izbrana sorta ujema s podlago. Podlagi in sadiki mora odgovarjati tudi lokacija sajenja, najprimernejši čas za sajenje pa je pozno jeseni.

Viri:

– Benefits of Cherries: Weight Loss, Gout Healing & Less Inflammation!

– Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial

– Sour Cherry (Prunus cerasus L) Anthocyanins as Ingredients for Functional Foods

– Tart cherries: summary of current scientific literature


Sorodni članki

Naš super paradižnik

Med najbolj priljubljene vrtnine v domačih vrtovih verjetno sodijo paradižniki. V Sloveniji lepo uspevajo različne sorte. Avtohtoni paradižnik val, ki je izboljšano volovsko srce, se ponaša z velikimi plodovi srčaste oblike, ki so zelo mesnati in sočni, nepravilnih oblik, imajo…

Več...

Slovenci, jejmo več (slovenskih) jagod!

Kaj človeku na vrel poletni dan lepše poboža grlo kot pravkar utrgana sočna jagoda? Pridelava in potrošnja tega žlahtnega sadeža sta tako kot po svetu tudi pri nas v porastu, o čemer najbolje priča podatek, da smo ga še leta…

Več...

Balkonski vrtičkarji, prihaja čas za ureditev 'parcele'

Zamislite si, da po priboljšek ali dodatek k okusnemu kosilu kar v copatih stopite na domači balkon ali teraso. Zelo priročno in tudi zelo mogoče! Poleg bližine pa ima domači “mini vrtiček” še marsikatero drugo prednost. Ker je družbeni klic…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem