Bližje je, bolj je zdravo

Če iščete preprost nasvet, kako se prepričati, da so mesni in mlečni izdelki, ki jih najdemo na trgovskih policah, zares sveži, pripravljeni iz najboljših surovin, ki bodo v vaše telo vnesle najbolj kakovostne hranilne snovi, vam svetujemo, da sledite preprostemu nasvetu: posegajte po izdelkih, ki so bili pridelani in predelani v Sloveniji.

Posegajte po izdelkih, ki so bili pridelani in predelani v Sloveniji.
Posegajte po izdelkih, ki so bili pridelani in predelani v Sloveniji.

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na odločitev za nakup živila, je prav zagotovo njegova svežina. Vendar pozor, izdelek, ki nas v trgovini prepriča s svojim domnevno svežim izgledom ali nas očara z zares izrazitimi barvami, je morda do nas potoval več dni in tednov. Če oznaka izvora označuje tujo državo, to opozarja, da ta izdelek morda ni imel tako strogega nadzora v proizvodnji kot slovenski. Hkrati pa opominja, da je izdelek med daljšim prevozom do nas morda že izgubil nekatere pomembne hranilne snovi. Čeprav sadje in zelenjava z drugega konca sveta izgledata sveže, je modreje izbrati tistega iz bližine, saj zanj ni bilo potrebno uporabiti sredstev za ohranjanje svežine.

Ne zgolj neoporečna, temveč vrhunska kakovost slovenskega mleka

Slovensko mleko je odlična surovina, ki dopolnjuje vsakodnevni  jedilnik mnogih Slovencev. Mleko dodajamo kavi, kosmičem, si privoščimo jogurt, sir, mlečni namaz ali katerega od drugih slastnih mlečnih izdelkov. Slovenskim kmetom in živilski industriji je domači potrošnik izredno pomemben, zato si nadvse prizadevajo, da mu ponudijo pester nabor izdelkov, ki jih odlikujeta prepoznavna kakovost in odličen okus. Zadnji je potrošniku najpomembnejši tudi pri izbiri mleka in srečo imamo, da sta slovenska krajina in travniška krma tako zelo pestri, da mleku dajeta poln okus. Darja Teržan, predsednica sektorskega odbora za mleko pojasnjuje, da zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki ga lahko že najdete na mesnih in mlečnih izdelkih, jamči, da ste v nakupovalno košarico postavili slovenski izdelek najboljše kakovosti.

Znak "Izbrana kakovost - Slovenija" jamči, da ste v nakupovalno košarico postavili slovenski izdelek najboljše kakovosti.
Znak “Izbrana kakovost – Slovenija” jamči, da ste v nakupovalno košarico postavili slovenski izdelek najboljše kakovosti.

Za mleko in mlečne izdelke, ki so opremljeni s tem zaščitnim znakom, velja, kot pravi Teržanova, »da je izdelek pridelan in predelan v Sloveniji in ima kristalno jasno informacijo, da je bila pridelava in predelava izvedena v Sloveniji – ta izdelek vsebuje zgolj in samo slovensko mleko. Predelan je v najkrajšem času, saj v največ 15 urah prispe iz zbiralnice v mlekarno, kjer nastane končni izdelek. S tem ohranjamo svežino mleka, ki je osnovna surovina za mlečne izdelke. Darja Teržan tudi pojasnjuje, da so z oznako že do sedaj odlični kakovosti slovenskega mleka po novem še zvišali kriterije. »Danes nam zakonodaja predpisuje do 100.000 mikroorganizmov na mililiter surovega mleka, mi smo pa ta prag spustili na 80.000 in s tem pripomogli, da je nadstandardna kakovost slovenskega mleka dejansko vhodna surovina v naše mlekarne.«

Mleko, z oznako "Izbrana kakovost - Slovenija" prispe iz zbiralnice v mlekarno v največ 15 urah.
Mleko z oznako “Izbrana kakovost – Slovenija” prispe iz zbiralnice v mlekarno v največ 15 urah.

Polna nakupovalna košarica svežih slovenskih izdelkov

Če nakupovalno košarico napolnimo s slovenskimi izdelki, smo lahko prepričani, da se prehranjujemo z živili, ki so podrvžena strogemu nadzoru kakovosti. Peter Polanič, predsednik sektorskega odbora za meso, pritrjuje, da je nadzor v slovenski mesni in mesno-predelovalni industriji res dober. In zakaj je po njegovem mnenju slovensko meso boljše od uvoženega?  »Iz preprostega razloga, ker imamo v  Sloveniji, vsaj po mojem mnenju, bistveno boljši varnostni mehanizem oziroma varnostni sistem nadzora nad pridelavo in predelavo mesa, kot ga imajo v sosednjih državah. Nenazadnje nam to potrjuje tudi dejstvo, da smo vse mesne afere, ki smo jih imeli v Sloveniji, uvozili iz tujine. Ko potrošnik posega po slovenskem mesu, je lahko prepričan, da je varno in kakovostno.« Na prodajnih policah danes dobimo perutninsko meso, ki je že opremljeno z zaščitnim znakom Izbrana kakovost, kar zagotavlja, da je podvrženo še dodatnemu pregledu tako notranje kontrole v obratih pridelovalcev in predelovalcev kot tudi neodvisnih zunanjih certifikacijskih organov. Zaščitni znak nam tudi zagotavlja, da so živali hranjene s kakovostno krmo in da so transportne poti živali do klavnice kratke (znotraj radija 200 km).

Če nakupovalno košarico napolnimo s slovenskimi izdelki, smo lahko prepričani, da se prehranjujemo z živili, ki so podrvžena strogemu nadzoru kakovosti.
Če nakupovalno košarico napolnimo s slovenskimi izdelki, smo lahko prepričani, da se prehranjujemo z živili, ki so podrvžena strogemu nadzoru kakovosti.

Da je domača hrana koristnejša za naše zdravje, nam pove že kratek in tehten razmislek o njenem izvoru. Domači proizvodi zaradi res kratkih poti od pridelovalca prek predelovalca do potrošnika ohranjajo polno hranilno vrednost. Lokalno pridelana hrana je sinonim za svežino in poln okus, je zagotovilo visoke kakovosti in stalnega uradnega inšpekcijskega nadzora, kar potrošniku omogoča zaupanje v našo hrano.


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem