Belokranjska pogača: darilo Uskokov slovenskemu narodu | Zajamčena tradicionalna posebnost, Zaščiteni proizvodi | Vrste proizvodov, Zajamčena tradicionalna posebnost - proizvodi

Belokranjska pogača: darilo Uskokov slovenskemu narodu

Redni obiskovalci belokranjskih turističnih kmetij najbrž dobro veste, da je del tradicionalne belokranjske dobrodošlice tudi slastna in praviloma še topla belokranjska pogača. Leta 2010 je po idrijskih žlikrofih, prekmurski gibanici in ekstra deviškem oljčnem olju Slovenske Istre ta jed postala četrti slovenski proizvod, zaščiten na ravni EU.

Belokranjska pogača je zajamčena tradicionalna posebnost

Belokranjski pogači je do statusa zajamčena tradicionalna posebnost pomagala popolnoma samosvoja receptura. V osnovi je okrogle oblike in visoka nekje od tri do štiri centimetre. Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka narejena osnova je premazana s stepenim jajcem, posuta s kumino in debelo zrnato soljo, na vrhu pa jo krasi značilna šablona zarez, razporejenih v kvadratke. Po tradiciji se dobrota na mizo prinese še topla, nakar si jo jedci z rokami sproti lomijo po zarezah.

Pripravite jo doma

Preizkusite se v pripravi belokranjske pogače po tradicionalnem receptu.

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

Odlično se poda k številnim jedem

Ta priboljšek, ki je po okusu in aromi še najbolj podoben sveže pečenemu belemu kruhu, so k nam po vsej verjetnosti prinesli Uskoki, ko so se v petnajstem in šestnajstem stoletju v begu pred Turki naselili na više ležečih krajih na pobočjih Gorjancev. Kasneje so se posamezniki preselili niže dol v vasi in s sabo prinesli tudi znanje o peki pogače.

Belokranjec je očitno že takrat znal ceniti dobro jed, saj je tradicijo te odlične in nasitne pogače skrbno negoval iz roda v rod.

Belogranjska pogača

Opravlja se skrben nadzor kakovosti

V širši regiji se podobne pogače pečejo tudi z najrazličnejšimi dodatki, recimo z makom, s sezamom, sirom in celo slanino in ocvirki, a to v resnici niso belokranjske pogače, temveč samo pogače.

Da pogače res ustrezajo tako tradiciji kot zahtevam moderne kulinarike, se vsako leto opravi skrbna kontrola. Na izjemno temeljitem ocenjevanju, kjer se ocenjuje prav vse elemente priprave same pogače, izvedejo skrben pregled notranji presojevalci, ki jih imenuje Društvo kmečkih žena Metlika v soglasju z belokranjskimi občinami. Če želijo certificirani proizvajalci certifikat obdržati tudi v naslednji sezoni, morajo od osemdesetih možnih zbrati vsaj petdeset točk.

Do največjega izraza in priznanja pride belokranjska pogača vsak tretji konec tedna v maju. Takrat jo na Vinski vigredi, metliškem tridnevnem prazniku vina in kulinarike, članice Društva kmečkih žena cele tri dni pečejo od jutra do večera.

Okrogle oblike je pogača zato, ker so jo v starih časih ženske dajale z loparjem v peč. Na štedilnikih, ki jih uporabljamo danes, bi najbrž pekli štirioglato. Vsekakor je za tiste, ki hočejo okusiti pravo starodavno belokranjsko pogačo, Metlika pravi naslov.  


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti

Jesenski meseci so kot nalašč za raziskovanje naše dežele. Doživetja na poti se nam po dobri hrani še toliko bolj vtisnejo v spomin. »Nisi slikal, nisi jedel,« so besede, ki jih lahko slišimo v družbi ob bogato obloženi mizi. Katere…

Več...

Spoznajte Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

Pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Na severu zamejeno z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem